View Single Post
Old 13-10-2011, 21:40   #48
anula
czuły barbarzyńca

anula's Avatar

Dla mnie wyznacznikiem jest to, czy pies chce, czy nie chce jesc. Slodyczy, alkoholu i papierosow jego organizm nie zaznal, wiec licze na to, ze sam sie rozsadnie domaga potrzebnych skladnikow.
Zrodlo blonnika niezbedne do trawienia to owoce, warzywa i ziola, obecne w diecie barf. Wiecej wypelniacza=wieksza kupa=wiecej niestrawionych resztek - obserwuje to u moich kotow. Samego miesa, czyli bialka w prawie czystej postaci (ktore ewentualnie moze zakwasic organizm i obciazyc nerki - uwaga - watroba lubi bialko!), podaje sie stosunkowo niewiele - pozostala czesc to kosci, chrzastki, tluszcz, podroby, czyli takie cos, co pies by zjadal, jakby znalazl padline/upolowal zwierzatko/zywil sie na smietniku kolo masarni. Dodatek dobrej jakosci tluszczów (lniany, łososiowy) suplemetuje taka diete.
Mysle, ze na poczatku jest wiecej zawracania glowy z przygotowaniem takiej miski (np znalezc zrodlo taniego miesa i podrobow, zmielic albo pokroic to wszystko), ale koniec koncow nie wyglada to na skomplikowana rzecz, jak sie nabierze wprawy. Pewnie szczeniaka lepiej tez jest karmic zbilansowana karma sucha - dostarczamy mu wtedy WSZYSTKICH skladnikow.
Ja nikogo nie namawiam. Widze tylko, ze Bies ma zapotrzebowanie na cos innego, niz do tej pory. W obliczu tego, ze w wakacje gorzej jadl i ciutke schudl - mam ochote go teraz dopiescic przed zima
anula jest offline   Reply With Quote