Quote:
Originally Posted by GabrielaVesela
napsala jsem to z toho duvodu, ze i pres to, ze se neslucuji s radem, zajimali by mne...jaci jsou ....
proto take ta odpoved ze pocitam s tim, ze bych s nimi nemohla chovat...
|
Zajímavé to může být, ale proč pomáhat chovatelům, zbavovat se štěňat, o která v populaci ČsV nemáme zájem ?
Quote:
ja jen proste porad nevim jestli jsou pro mne vetsi strasak odchylky v pozadovanem exterieru, nebo pribuzenska plemenitba. Pokud si nactu neco malo z genetiky obecne, jsou zde vzdy pripustne i nejake odchylky za predpokladu, ze se rozsiri geneticky material a pote se opet z chovu zvirata nestandartni vylucuji...
|
Gabrielo, proto máme standart plemene, chovatelský a zápisní řád, chovný plán a chovatelskou komisi. Odchylky jsou stanovené ve standartu. Jiné odchylky jsou nežádoucí a tedy vylučující. Samozřejmě se do chovu může dostat i jedinec, který má vylučující odchylku, ale musí k tomu být skutečně velice pádný důvod. Dovedu si představit třeba psa, který nemá masku (vylučující vada), ale je nulový na DKK a je poslední v chovné skupině. V takovém případě je možné rozhodnout o výjimce na přesně stanovenou dobu a počet vrhů. Takže mechanismy k připuštění takových psů do chovu existují. Mohou se zapisovat i do registru psi bez PP ale opět to má určitá pravidla. A jsme zase u prapůvodního tématu zpět. Pokud nastane situace, kdy je potřeba postupovat nestandartně, pak je třeba udělat návrh (veřejně, nikoliv tajně), zdůvodnit ho a předložit k tomu oprávněným orgánům Klubu k posouzení a schválení. Navíc pokud se jedná o zápisy do registru apod. mělo by být vše projednáno minimálně se slovenským Klubem, který je garantem plemene a popř. i s dalšími kluby ČsV ve světě. Jakýkoliv zásah do plemene bude mít v budoucnu vliv na populaci všude a tedy by se k tomu měly ostatní Kluby minimálně vyjádřit.
Quote:
Pavle, ja se jen zkousim na vse divat z obou stran. Kladu si otazku, ktera tu asi taky uz nekde napsana byla, proc by se tito chovatele snazili nejak moc zhorsit rasu ? Kdyby se o to snazili, tak by tajne pridali treba jezevcika nebo ? A to proc tajne si vysvetluji tak nejak tim, ze verejne by to nikdo neschvalil, tak mozna proto.
|
Na to se budeš muset zeptat těch, kdo to křížení provedli a nechali křížence zapsat. Oficiální vysvětlení se můžeš dočíst na webu. Údajně šlo o jakýsi experiment přenosu DKK. Což je ovšem dost nepochopitelné, když neznáme rodiče Mutar ani jejich sourozence, natož jejich zdravotní stav. Navíc nejsou všechny Mutary nulové a přesto se na nich chová dále.
Quote:
S posledni vetou saschii nemohu souhlasit, protoze mi nepripada, ze by toho Armin umel zrovna malo. No a Lupina byla ve spokupraci s clovekem take jiste dal, nez vlcice ze Zoo...
|
Můj kocour dovedl aportovat a sousedovic francouzský buldoček má výtečné stopařské schopnosti a přesto nikdo neuvažuje o jejich přikřížení do populace ČsV. Nikdo nikdy netvrdil, že toho Armín umí málo nebo že Lupína nebyla socializovaná. Ale to je právě to partyzánské uvažování - ten pes se mi líbí a obdivuji co umí, tak ho skřížím s naším plemenem. Přece se nejprve musíš ptát, co tím křížením chceš dokázat ? Co potřebuje populace ČsV za vylepšení ? Určitě nepotřebuje geny pro bílé nebo černé zbarvení, určitě nepotřebuje tlamu bez masky a určitě nepotřebuje směs genů, u které není jasné, zda po NO nepřinese nějaké dědičné choroby.
Podle mého skromného a zcela amatérského názoru by ČsV obecně potřebovali :
1. Kratší uši a ocasy.
2. Lepší formát těla (čtvercový).
3. Světlé oko.
4. Schopnosti pro výcvik obran (poslušnost a stopování neí takový problém).
5. Zlepšít stav DKK (i když není nijak špatný)
Toho zcela jistě nelze dosáhnout přimícháním krve Armína, který výrazně nevyniká ani v jednom z těch 5 bodů. Podtrhuji to slovo "výrazně", protože už slyším, jak si všichni říkají, co má zkoušek a jak je dobrý. Jenže Armín je vynikající pes, ale nikoliv špičkový obranář. Na to se zeptejte lidí kolem služební kynologie a TARTu, kteří ho znají lépe a dovedou to i lépe posoudit, než já.
Saša má naopak ve své poslední větě zcela pravdu. Jedinou možnou cestou je eventuální přimíchání vlčí krve (ČsV x euroasijský vlk), ale to je na zcela jinou debatu.