View Single Post
Old 04-11-2011, 11:05   #79
z Peronówki
VIP Member

z Peronówki's Avatar

Send a message via MSN to z Peronówki Send a message via Skype™ to z Peronówki

Quote:
Originally Posted by jaskier View Post
Margo, a o co chodzi w zapisie o "lekko opadającym lędźwiu" ? Wersja wzorca, którą czytałaś nie miała tej linijki, czy świadomie ją odrzuciłaś, bo nie jest zgodna z Twoim "czuciem rasy" ? A może ja czegoś nie rozumiem?
Mam wrazenie, ze troche dales sie zwiesc opowiadaniom, ze Margo kreuje swoja wlasna wersje komentarza... Pamietaj, ze szkice, ktore publikuje NIE SA mojego autorstwa, ale zostaly pobrane z ksiazki Hartla, a dokladnie z komentarza do wzorca... Jak bede miala chwile to wrzuce pelne tlumacenia komentarzy Hartla, Rosika i Bognarovej. Oskar swojej nie spisal, ale zarowno jego "wersja", jak i wersje wspomnianych osob sa wrecz KOPIAMI.
Mimo tego co gadaja niektorzy hodowcy o ogromnej dowolnosci interpretacji wzorca (co jest bzdura) prawda jest taka, ze wzorzec CsW jest BARDZO szczegolowy i niewiele zostawia miejsca na "filozofowanie".

Ale back to topic:

Odrzucilam wspomniany kawalek, bo ledzwie to ledzwie, a nie GRZBIET

Wzorzec mowi:
"TUŁÓW:
Linia górna: szyja płynnie przechodzi w tułów; linia górna lekko
opadająca.
Kłąb: dobrze umięśniony, wyraźny, ale nie aż tak, aby linia górna traciła
na płynności.
Grzbiet: mocny i prosty.
Lędźwie: krótkie, dobrze umięśnione, niezbyt szerokie, trochę
opadające.
Zad: krótki, dobrze umięśniony, niezbyt szeroki, lekko ścięty"

I zostalo to ujete wlasnie na tym szkicu:

Opisowo: grzbiet ma byc "rowny", czy jak kto woli PROSTY. Nie ma prawa opadac. Gorna linia (linia grzbietu) zaczyna opadac dopiero w ledzwiach i schodzi w czesci nazywanej zadkiem. "Opadanie jej" konczy sie ogonem.

Linia gorna nie jest OPADAJACA, ale LEKKO OPADAJACA. Oznacza to, ze "roznica poziomow" miedzy grzbietem, ledzwiami, a nasada ogona nie moze byc WIEKSZA (Rosik & Dora) niz 2-3 cm (w sumie jakies maks 5cm liczac roznice od gornej do nasady ogona). I szkic Hartla ladnie to obrazuje:

Linia czerwona i zielona pokazuje "roznice" poziomow wynikajaca o "opadajacego" grzbietu u wilczaka.
Fiolet pokazuje czesc psa, gdzie gorna linia ma prawo (powinna) opadac...

Quote:
Zabrakło odwagi, żeby napisać, które konkretnie psy prezentują taką postawę?
Tu nie o to chodzi. Gdy bede pisala sprawozdanie z wystawy to bede pisala o psach. Konkretnych. Teraz chodzi mi o sam problem jakim jest "preferowanie" przez niektorych hodowcow i sedziow (kolejnosc nieprzypadkowa) psow z mocno opadajacym grzbietem i krotkimi nogami... Czesto z glowami pozbawionymi cech typowych dla rasy.

Quote:
Rozumiem, że młodzież zostawiamy w spokoju, bo jest jeszcze czas, żeby dorosła.
Generalnie tak. Mlodziezy nie ocenisz ostro, bo dopiero sie rozwija.
Czasem jednak roznica jest mocno widoczna. Tak bylo w suczkach - ta krotkonoga nigdy nie bedzie miala nog (nie bedzie miala prawidlowych indeksow) takich jak jej konkurentka, ktora niestety wlasnie za to przegrala.

Quote:
Co masz do zarzucenia np. Amore Mio? Oczywiście poza tym, że nie jest to speronówka. I że jest czechem
Nie badz zlosliwy Prawda jest taka, ze sam mozesz nam powiedziec co wzorzec moze mu zarzucic. Ja ci dam fotki - celowo skopiowane z galerii osoby, ktora jest zwiazana z pania Ela - wiec gorsze fotki maja "konkurencyjne" psy, a nie te nalezace do grupy jej przyjaciol:

Jak widac nie jest to jeszcze "pozycja wystawowa" w ktorej linia ta jeszcze mocniej by opadla. (czasem obfita siersc zmienia wyglad gornej linii i psy z piekna kryza, ktora wchodzi na grzbiet maja bardziej "opadajaca" (optycznie) gorna linie - takie psy warto dotknac. Tu jednak nie ma siersci - a raczej jest tak krotka, ze doskonale widac budowe).

Aby bylo to jasniejsze - tutaj jest ten sam pies w pozycji wystawowej:

I co? Nadal twierdzisz, ze jestem "zazdrosna"?

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP

Last edited by z Peronówki; 04-11-2011 at 11:17.
z Peronówki jest offline   Reply With Quote