View Single Post
Old 17-11-2011, 17:20   #9
Vlkodlak
Junior Member

Vlkodlak's Avatar

Quote:
Originally Posted by CDaniela View Post
Jestli je pro něj podnět tak silný, že motivace pamlsky nezabírá, musíš jeho nežádoucí chování přerušit jiným, daleko silnějším podnětem. tzn. tak důrazný zákazem, že začne vnímat tvůj názor na své chování. V takové situaci bych ale nejdříve použila důrazný zákaz a pak až obrácení pozornosti na sebe - pamlsky. On musí pochopit, že si nepřeješ aby se tak choval. Když to pochopí, bude daleko jednodušší včas takové chování zastavit.
Hm, tak třeba u nás důrazné zakázání (případně ještě doprovoděné cuknutím vodítkem) vůbec nezabírá. Nebo spíš situaci dost zhoršuje. Když má strach z člověka a sama si vyhodnotí nebezpečí, tak se zákazama i pamlskama můžu jít někam. Mě se třeba osvědčilo úplně v klidu na ní začít mluvit ve stylu "co děláš? tam de pán, já ho taky vidim, no to je v pořádku a není potřeba ho sežrat, vyhodnotím si to sama" nebo tak něco, je úplně jedno co říkám, hlavně v klidu a nezvyšovat hlas při zákazu - to spolehlivě fungovalo jako zhoršení emocí a větší běsnění. Pokud vyšiluje moc, tak jí vklidu posadim (když je vypjatá moc a nereaguje, tak si jí pomalu a vklídku srovnám rukama tak jak potřebuju, případně jí s "kynologickým" povelem "halooooo" zaklepu mezi uši jako že má vnímat) a pořád na ní vklidu mluvim. Každý pes je samozřejmě jiný, nám funguje tohle - ne 100% ale je to o dost lepší-ikdyž vypadáme jako cvoci Jen tak naokraj - moc hezká ukázka přenosu emocí: šly jsme po cestě (na vodítku), celkem klídek, idyla a najednou kolem prosvištěly dvě cyklistky a srazily se. Nic se nestalo, ale jedna začala hystericky na tu druhou ječet a hádat se. Byly jsme cca 5 m od nich a moje fenečka najednou na základě nervozity a negativních emocí vycenila tesáky, začala vrčet, zježila hřbetní pruh ala divoké prase a vystřelila směr cyklistky. Rázem bylo po hádce
Vlkodlak jest offline   Reply With Quote