Thread: Sędziowie CV
View Single Post
Old 18-12-2005, 21:58   #4
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Send Message via Gadu Gadu to Gaga

Zwykle przed wystawa, jak juz jest dawno zamkniety czas zglaszania, a czas wystawy tuz tuz...na stronach organizujacego wystawe oddzialu ZK publikowany jest katalog przedwystawowy i podany jest sedzia . Wczesniej, gdy jeszcze mozna zglaszac, podani sa sedziowie dla poszczegolnych grup. W Bydgoszczy np sa wpisani oboje panstwo Redliccy, ktore z nich bedzie chcialo macac Cayo- nie wiadomo, ale przy zdecydowanej odmowie suki - do prezentacji zebow mozga sie sedziowe zezlic i wyprosic z ringu Niby to jeszcze klasa mlodziezy, mozesz po "dzien dobry" powiedziec ze obie debiutujecie i bedzie bardziej ulgowo Sprobuj na poczatek dac sobie szanse i naucz Cayo pokazywania zebow tylko w zestawie Ty i ona, mnie tego nauczyli ( a wlasciciwe doszlifowali) sedziowie w Nitrze. Na poczatek dajesz jakas komende" pokaz zeby"...Joanna dla Dewi ma "dziob" i suka powinna spokojnie dac Tobie obejrzec kly, podneisc fale, otworzyc paszcze, z jednej strony i z drugiej. Ta operacja z zasady nie jest ulubionym zajeciem psa wiec Twoja pomoc jest tu niezbedna, ale jak pocwiczycie to bedzie dobrze Oczywiscie po kazdej udanej probie- nagradzasz i chwalisz Cayo. Zaczynasz od sekundy, mowisz "pokaz zeby" i podnosisz fafle...jak nie bylo afery to nagroda I tak posuwasz sie coraz dalej
W Nitrze mi pokazano ze na ringu dobrze jest posadzic psa, stanac za nim, tak aby nie mial mozliwosci sie wycofac( przy zagladaniu w paszczze pies sie cofa) i siegajac od gory, nachylajac sie nad psem robi sie to co opisalam powyzej. Z tego co wiem w Polsce nie wymagaja tak czesto otwierania calej paszczy, wystarczy pokazanie przez obnazenie dziasel, ale warto to miec w zapasie Mysle, ze po 1 nie kazdy sedzia ma wewnetzrny przymus wlasnorecznego ogladana zebow, po 2. jesli Ty im zaprezentujesz zgryz Cayo - powinno byc ok
Potem jeszcze tylko naucz suke zeby stala jak powiesz "stoj" i schodzicie ze Zwyc. Mlodziezy

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。
Gaga jest offline   Reply With Quote