Quote:
Originally Posted by dorotka_z
To teraz pytanie do osób, które jeżdżą z psami PKP. Trzeba miec osobny bilet na zwierza? Może miejscówkę? Czy mogę wejść po prostu z psem do przedziału czy musze stać na korytarzu?
Patrzyłam, że jest coś takiego jak bilety weekendowe, które kosztują 149 zł/os. Czy mogę kupić taki bilet równiez dla psa?
|
Dorotka, bilet na psa to około 15 zł bez względu na długość trasy. Do przedziału normalnie można wejść z psem, ale jeśli współpasażerowie dojdą do wniosku,że pies im przeszkadza, to musi się wyjść(przepisy też mówią, że jesli pies zachowuje się niewłaściwie, konduktor może wyprosić nas na najbliższym przystanku - np. w środku nocy w Pcimiu

). Pies musi mieć kaganiec i nie może siedzieć na siedzeniu. Ma być na smyczy lub w transporterze

To tak z przepisowej strony

My jeździmy najczęściej w przedziale dla rowerów (jeśli taki przedział jest-to że w rozpisce pociągu napisano że jest, nie znaczy że jest faktycznie niestety:/) gdzie rozkładam materiałową klatkę i Lu tam sobie śpi

Zaleta jest też taka, że psy przewożone w odpowiednim transporterze (przepisy nie precyzują jakim) mogą być bez kagańca

. Raz dostało się nam o brak kagańca w zwykłym przedziale (noc, Lu spała, w przedziale bardzo luźno) mimo tego iż pasażerowie powiedzieli,ze im to kompletnie nie przeszkadza

edit: o widzę, że się zdublowaliśmy z Salvatorem