View Single Post
Old 18-01-2012, 22:33   #53
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Send Message via Gadu Gadu to Gaga

Quote:
Originally Posted by Nietoperka View Post
Byleby ogon luźno nie dyndał za psem, nie był kulony pod siebie ani nie leżał wywinięty na plecach.
A widziałaś kiedykolwiek psa z podkulonym ogonem w biegu?
Popatrz (znów) na wilki-podkulony ogon oznacza jednocześnie obniżenie zadu i zwolnienie tempa, bo to diabelnie wyraźne zachowanie submisyjne.

Mamy wycofanego na wystawie psa (zdjęcie "cytowane" kilkukrotnie powyżej, daruję nam wszystkim po raz kolejny tego żałosnego widoku) - w statyce ogon pod brzuchem. Gdy pies rusza, ogon automatycznie idzie lekko do tyłu, bo tak to wynika z budowy i inaczej się nie da. Pies nie chce z tym ogonem robić nic, więc nie stawia go do góry. Gdy pies się zatrzyma-ogon znów wędruje pod brzuch. Jak u ludzi-nie wstaną z krzesła odchylając się do tyłu, takie uwarunkowania. Cięzko tu mówić jakimkolwiek prawidłowym ułożeniu ogona, bo ogon to tylko widoczna oznaka potężnego dyskomfortu psa. Mądry sędzia powinien sie dowiedzieć co jest tego przyczyną i inaczej ocenić psa, który jest na n-tej wystawie, zaczynał w bejbikach i nadal tak się (nie)prezentuje, wyraźnie ma fatalny charakter, a inaczej psa, który debiutuje, może ma jakieś przejścia za sobą i dopiero próbuje się otrzaskać z nowym wyzwaniem. Mówimy oczywiście o dorosłych klasach, chociażby championów, bo do cholery 'noblesse oblige', czyż nie?
Rozumiem w tej konkretnej sytuacji dezaprobatę Margo, bo pomijając poziom noszenia ogona Nergala, za co został skrytykowany, źle się dzieje, gdy tak ładnie rosną stawki na wystawach i tak fatalnie nagradzany jest żenująco niski poziom charakterów. Sędziowie powinni się wstydzić
W grudniu była wystawa w Nowym Dworze, kilka ładnych lat już oglądam wystawy, ale występ jednego młodziaka w klasie młodzieży (nie wiem psa, czy suki- w tej hodowli są nie do odróżnienia) nieźle mnie zszokował. A myślałam, że już wszystkie numery z tej dziedziny widziałam....
I znowu będzie za chwilę tak, że dziś biegająca młodzież oleje wystawy, bo odechce im się przegrywać za zalety uznane za wady.

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。
Gaga jest offline   Reply With Quote