Quote:
Originally Posted by Morandir
To ja glupio odpowiem - gdy biegam to sie resetuje, wyrownuje oddech i skupiam sie na biegu.
|
Dopuszczasz możliwość, że nie wszyscy tak mają?
Quote:
1 spytaj mojego psa, o czym mysli gdy biega
2 zaczyamy sie lapac za slowa i za chwile bedziemy sie spierac czy jak zrobilem 1 krok to juz biegne czy dopiero gdy trzeci
|
Wybacz ale to nie są moje słowa:
Quote:
Uwazam (i jak czytam nie tylko ja), ze ruch na wystawie to ruch wlasnie, a nie stan pobudzenia.
|
Stawiasz tezę, że jak pies biegnie to nie może być pobudzony. Jak dla mnie właśnie to napisałeś - że pies robi krok i mu się emocje wyłączają. Dziwisz się, że ktoś Ci to wytyka?
Potem piszesz:
Quote:
Ogon powinien byc prosto w ruchu, a _jesli_ pies jest pobudzony, to uniesiony.
|
Jednak ma prawo jednocześnie biec i być pobudzony? Czyli to czy znajduje się w ruchu czy stoi nie determinuje jego stanu emocjonalnego? To chyba napisałem w poprzednim poście,
ale spróbuję jeszcze raz może wyjdzie jaśniej.
Całkowicie zrozumiałe i normalne jest dla mnie, że pies, który spotkał się z innymi psami - nie koniecznie lubianymi przez siebie - w zatłoczonym i hałaśliwym miejscu będzie pobudzony. Nie zapomni automatycznie o całym świecie w momencie gdy zacznie biec. Ma być przecież czujny i kontrolować otoczenie. Jeśli jest młody i buzują w nim hormony, albo w tymże otoczeniu znajduje się szczególnie nielubiany "rywal", albo jak napisała Grin po prostu rozpiera go energia i radość z biegania ze swoim przewodnikiem, to ma prawo nosić ogon na sztorc nawet w trakcie biegania. Wzorzec CzW, w przeciwieństwie do wzorca ON, tego nie zabrania i obniżenie za to oceny jest poważnym błędem sędziego.