Quote:
Originally Posted by Nietoperka
przy ocenianiu innych ras nie wymaga się ciągłego bardzo silnego pobudzenia. I wilczaki nie powinny (i nie są) tu wyjątkiem.
|
Jasne, że zawsze możemy podyskutować, jakie wg nas powinny lub nie powinny być wilczaki, tylko że to chyba nie za bardzo ten wątek. Bardziej by to pasowało do tematu np. w stylu: "Jak wg nas powinien ewoluować charakter wilczaka" lub "Czy wg nas wzorzec wilczaka powinien ulec zmianie" lub tp.
Ten wątek powstał po to, żeby piętnować nieznajomość wzorca przez sędziów oceniających wilczaki i wg mnie raczej nie ma on za wiele wspólnego z dywagacjami w stylu: "Wilczak powinien/nie powinien być taki czy taki, bo inne psy też są takie czy takie..."
Tu najwyżej można powiedzieć: "Wilczak ma być taki i taki, bo wzorzec mówi to i to...".
Jeżeli tak Ci zależy na prowadzeniu "krucjaty" pod tytułem "wilczak to pies jak każdy inny", rób to oczywiście, ale może nie w tym topicu, bo tutaj to nic nie wnosi. Całkiem niedawno zresztą odbywała się dyskusja na bardzo podobny temat; możesz odszukać ten wątek i dodać swoją opinię w tej sprawie.
Mam nadzieję, że nie poczułaś się... zjedzona...