View Single Post
Old 14-03-2012, 16:54   #3
Khan
Junior Member

Khan's Avatar

Jednym z wątków, który się tu przejawia jest funkcjonowanie portalu WG, a szczególnie bazy danych wilczaków. Jest to jedyna tego typu baza, której utrata lub zawirowania wokół niej będą ogromną stratą dla całego środowiska. Baza stworzona została ogromnym wysiłkiem Margo, Przemka, a także wielu ludzi, którzy im pomagali i wreszcie wysiłkiem całego środowiska, które w tym czynnie uczestniczyło dokładając się swoimi informacjami (nie zawsze terminowo czy bez ociągania się).
Baza robiona z pasją i determinacją zaczęła się rozrastać wymagając coraz więcej pracy w jej przeróbki i aktualizacje, a także pilnowaniu nas wszystkich by na czas dosyłać potrzebne informacje. Prowadzenie jej "przy okazji" przestało być możliwe.
Wszyscy przyzwyczailiśmy się do niej. Nie wyobrażamy sobie by mogło jej zabraknąć. Nie wierzę też, by mogła powstać inna baza, która byłaby w stanie ją zastąpić.
Jak ważna jest ta baza pokazują emocję, które jej towarzyszą. Brak kontaktu z adminem, nie zaktualizowane dane, czy nie wyjaśnione znaczki przy psach lub hodowlach doprowadzają nas do białej gorączki.
Niekwestionowanym faktem jest, że jest to baza prywatna mimo, iż każdy z nas ma w niej swój udział. I nie ma w tym nic złego.
Powinniśmy się więc zastanowić jak wspomóc Margo by baza mogła dalej funkcjonować nie zwalając jej z nóg.
Padła wcześniej propozycja jej demokratyzacji. Nie bardzo wiem co mogło by to znaczyć w tym przypadku, bo kojarzy mi się to trochę z nacjonalizacją. A to jest sytuacja kiedy nikt za nic nie odpowiada.
Ja myślałbym raczej o komercjalizacji. Tzn zgody nas wszystkich by korzystanie z bazy było odpłatne, a środki wypracowane w ten sposób przeznaczone na utrzymanie niezbędnej obsługi bazy.
Domyślam się, że ta propozycja nie będzie szczególnie popularna ale
trzeba pamiętać, że z biegiem czasu ilość wilczaków spowoduje, że nikt nie podoła dalszemu jej utrzymywaniu.
Dla porządku podaję, że ta propozycja nie była w żaden sposób konsultowana z Margo,
Khan jest offline   Reply With Quote