View Single Post
Old 15-03-2012, 09:49   #386
Puchatek
Senior Member

Quote:
Originally Posted by pawmagdul View Post
mentalność przeciętnego internauty jest taka, że uważa że wszystko w internecie jest darmowe ....
Ja nie jestem w tym biegła, ale zorientowałam się, że nie wszystko w internecie jest darmowe...
Nawet są gry, w których za jakieś "gadżety" trzeba płacić żywą "przelewową" gotówką /"Second life"?/.

Quote:
wprowadzenie opłat gwałtownie ograniczy liczbę użytkowników, a więc powszechna dostępność zgromadzonej tutaj wiedzy ..... chyba nie o to chodzi ? .... to juz reklamy są lepsze ....
Nie chce mi się w to wierzyć.
Wyobraź sobie, że bez bazy hodowca chcący kryć swoją sukę będzie musiał kontaktować się z poszczególnymi hodowcami inną drogą: telefony, mail-e, skanowanie dokumentów, fax-y, xero -to też kosztuje. I chyba nawet /sumując/ więcej ten trud wyniesie, niż abonament i "gotowiec" pod nosem /z dostępem do multum ofert dot. psów i suk, ich osiągnięć, badań, progenitury etc./.
My musimy korzystać z bazy wolfdoga -to najlepsza baza jaka istnieje.
Ja mogę dostawać piany z powodu cen benzyny, ale chcąc jeździć komfortowo swoim autem muszę zapłacić za wachę. Nie chcę, to jeżdzę komunikacją miejską. Za jedno i drugie płacę. No, chyba, że się przesiądę na rower, ale to nie zawsze jest możliwe....
Jest jeszcze malutki aspekt dla całej sprawy... z forum i bazy korzystają ludzie, którzy jawnie plują na WD, Margo /właściciel -obecny lub były -bez znaczenia/ i każdego, kto nie jest ich sprzymierzeńcem. Może pora ukrócić ich "temperament" -plujesz, to bądź konsekwentny i nie korzystaj bezczelnie z forum kogoś innego dla własnych celów...

Co do reklam...Ty na swojej /?/ stronie masz reklamy -to nie jest głupi pomysł. Ale z reklamami raczej trzeba być czujnym, bo można się z tym w pewnym momencie "zapentelkować"...

Quote:
najlepszą "zapłatą" dla woluntariuszy jest satysfakcja, a żeby ja osiągnąć to musi być klarowny system nagradzania .....
Czy mógłbyś rozwinąć tę myśl?
Co do satysfakcji, to obecnie jest raczej żadna -coś się zadziało i tylko lawina pretensji /nota bene chyba słusznych -skoro ktoś się podjął obsługiwać forum, to wziął na siebie zobowiązanie i odpowiedzialność/. Ale nie wiemy co się zadziało, więc trudno szukać winnych.

...
Jeszcze jedna sprawa: chyba można rozważać częściowe "zamknięcie" WD /bazę/ -ponieważ liczba wilczaków nie maleje, forum jako takie /i dyskusje na nim/ jest najlepszą nauką dla potencjalnych, przyszłych opiekunów i dostęp do niego byłby dostępny dla wszystkich .
Puchatek jest offline   Reply With Quote