View Single Post
Old 16-03-2012, 04:11   #399
z Peronówki
VIP Member

z Peronówki's Avatar

Send a message via MSN to z Peronówki Send a message via Skype™ to z Peronówki

Quote:
Originally Posted by pawmagdul View Post
ja nie jestem hodowcą, więc nie jestem tu stroną .... ale gdyby to dla mnie było żródło przychodu to "te znaczki" byłyby już w sądzie ....n publiczne rozgłoszenie że pies/suka hodowlana jest kundlem bez umocowania parnego właściwej organizacji certyfikującej jest nielegalne .... a w sytuacji jak to robi konkurencyjna firma jest jawnym naryszeniem ustawy o nieuczciwej konkurencji ,,,, (nic dodać nic ująć)
Niczego nie naruszaja, bo hodowle nie maja byc prawa firmami. Nie maja tez prawa byc zrodlem przychodu. Zabrania tego prawo FCI:
"Dog traders and puppy farmers are not permitted to undertake breeding under the patronage (responsibility) of a member or contract partner of the FCI."
Hodowle to nie konkurujace firmy, ale konkurujace osoby. W tym wypadku pozostaje powodztwo cywilne. To tak BTW. (nawiasem mowiac sama sie dziwie, ze hodowca z Francji (ktoremu trafily sie te czerwone CsW) i wlasciciele jego szczeniat jeszcze nie podali Edith do sadu, skor inaczej nie daje sie z nia dogadac. Mozliwe, ze jednak tak to sie skonczy, bo nie wszyscy nabywcy sa tak 'wyrozumiali' i 'cierpliwi').

A co do pomyslu sadzenia sie to jest on SUPER! To na serio rozwiazaloby sprawe.

Quote:
Originally Posted by pawmagdul View Post
"n publiczne rozgłoszenie że pies/suka hodowlana jest kundlem bez umocowania parnego właściwej organizacji certyfikującej jest nielegalne "
Tylko certyfikujacej co? Jak rozumiem masz na mysli badania DNA. Z tym, ze ich wynik musi potwierdzac 'zgodnosc z oryginalem'; fakt, ze pies nie jest 'kundlem'. Wlascicielem 'praw autorskich' do rasy jest Czecho-Slowacki Klub Rasy. Oni uznaja, ze wilczakami sa jedynie psy, ktore nie maja w rodowodach zadnych nieznanych przodkow (bialych plam), a wszyscy przodkowie wywodza sie od psow zarejestrowanych 1.6.1999 (podczas uznania rasy). Wszystkie inne mieszanki to 'kundle'.
Generalnie tak sobie mysle, ze do sadu ludzie moga np podac Francuski Zwiazek Kynologiczny. To jest firma. ktora gwarantuje (powinna gwarantowac) zgodnosc swoich papierow z oryginalem. Wiec osoba posiadajaca takiego miksa moze zgromadzic opisy np. od sedziow 'klubowych' potwierdzajace, ze jej pies nie wyglada jak rasowy wilczak co wskazuje, ze rodowod jest lewy, a Francuski Zwiazek "handluje podrobkami"....

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP

Last edited by z Peronówki; 16-03-2012 at 04:14.
z Peronówki jest offline   Reply With Quote