Quote:
Originally Posted by Trustno1
Zmierzam jednak do tego, że wydawało mi się, mimo wszystko, że Saarloosy i CzW nie są drastycznie różne. Temu pytam o Twoje odczucia, skoro znasz obie rasy 
|
Ja nie skrzacik, ale wydaje mi sie, ze wszystko bazuje na tym, ze rasy tworza ludzie... Roznice byly na serio ogromne w czasach, gdy wilczaki hodowali Czesi i Slowacy, a Sarloosy Holendrzy i FRancuzi... Bo obie grupki ludzi mialy inne oczekiwania i inaczej selekcjonowaly psy.
U CzW postawiono na uzytkowosc. W Saarloosow na brak agresji i to nawet kosztem pewnosci siebie. Na serio przez lata Saarloosa mozna bylo okreslic jako spanikowanego wilczaka... Praktycznie nie postykalo sie u CzW psow tak strachliwych, aby mogly sie rownac z Saarloosami.
Ale czasy sie zmieniaja... Hodowla Saarloosow zajely sie inne kraje i osoby, ktore mialy inne oczekiwania wobec tej rasy. To samo stalo sie z wilczakami - zobacz na wojne z mieszancami z Francji. Zauwazysz, ze glownym argumentem tych osob broniacych EKSTREMALNIE strachliwych wilczakow jest to, ze sa to zwierzeta "lepiej nadajace sie na towarzyszy, bo nie sa agresywne". Wiele osobom nie przeszkadza, ze pies poklada sie ze strachu. Sa szczesliwi, ze strach ten posoduje, ze psy te nigdy nie beda bronic terenu, nigdy nie okaza dominacji wobec innych psow...
Teraz wiec czas spogladac na obie rasy biorac pod uwage, gdzie zostaly wyhodowane...