View Single Post
Old 15-06-2012, 22:28   #10
z Peronówki
VIP Member

z Peronówki's Avatar

Send a message via MSN to z Peronówki Send a message via Skype™ to z Peronówki

Quote:
Originally Posted by jefta View Post
ale jak te greystery zapieprzaja az trawa leci to milo popatrzec . No i coz tego ze wilczak sie nie pomyli jak se bedzie tuptal niespiesznie...
jefta, ale zobacz, ze oceniasz wilczaki przez pryzmat Sexi i jej niecheci do biegania.... Pamietaj tez, ze te greystery tez sa wybierane z bandy psow.... Nie kazdy sie nadaje - moze jeden z ...10? 20?
My mielismy w jednym miocie Juzia, ktoremu nigdzie sie nie spieszylo i Botisa, ktory zapie... przez 100km....

Nie kazdy czlowiek moze byc sprinterem, silaczem, czy super skoczkiem - do tego potrzeba predyspozycji (odpowiedniej budowy), charakteru i PRACY z doswiadczonymi szkoleniowcami. Rekordy bija jednak LUDZIE, mimo, ze przecietny szarak w nartach za Justyna zostanie kilometry w tyle...

Quote:
strozowanie. rozhisteryzowane dziamgoty a nie stroze. gdyby mi psa nie bylo szkoda moglabym sie zalozyc, ze wejde sama bez kombinezonu na teren pilnowany przez wilczaka.
Serio. Da sie to zalatwic. Zanim jednak to zrobisz to pogadaj z Waldkiem, czy Pawlem...
Poza tym mylisz rzeczy - nie mowie o "domowych" dziamgotach, ale psach SZKOLONYCH W TYM KIERUNKU. Nie oceniaj RASY na podstawie osobnikow, ktore MASOWO "szkolone" sa tego, ze gryz NIE MOGA. Powiedz mi, kto u nas na serio uczy strozowania? Robi sie cos innego - oducza kazdego przejawu strozowania, naklaniajac psy, aby byly maksymalnie przyjacielskie. Nie obroni terenu osobnik, ktory wie, ze za wyskok do obcej osoby dostanie od wlasciciela po uszach. Rzeczywiscie bedzie tylko dziamgal.

jefta, ja pisze serio - wilczaki szkolone do skutecznego bronienia byly osobnikami do ktorych w ZYCIU bym nie podeszla. Wilczaki znam, wiem na ile moge sie posunac, ale proba odebrania im czegos, wejscia na pilnowany przez nie teren moglaby skonczyc sie dla mnie tragicznie. (tego byly uczone)
Doskonale wiem, do czego moze byc zdolny szkolony wilczak.

Quote:
Masz doczynienia z kangalami wiec zapewne wiesz czymdobry stroz sie charakteryzuje.
A w realnej obronie wlasciciela? Ktos kto sie nie boi psow tak go pogoni, ze albo obroze albo glowe sobie urwie dzielny piesek
jefta, budujesz wizje rasy na podstawie osobnikow z ktorych w zasadzie zaden nie jest szkolony na obrone. A jesli juz to nie od szczeniectwa, ale od doroslego wieku, kiedy na wiele rzeczy jest juz za pozno. I w Polsce poziom psow jest taki jak poziom szkoleniowcow - dostep do tych sensownych jest mocno ograniczony, wiec i braki u psow sa spore. Nie dlatego, ze psy sa zle, ze wlasciciele nie tacy, ale dlatego, ze szczere checi i genwetyka psow to nie wszystko....
Ja bazuje na obserwacjach psow, ktore w danych kierunkach byly prowadzone od malego. Dopiero wtedy mozna cos powiedzic na temat - co ta rasa moze, a czego nie... Dopiero gdy zrobi sie wszystyko jak nalezy (wybierze odpowiedniego szczeniaka, po odpowiednich rodzicach, i bedzie pracowalo od urodzenia u dobrego szkoleniowca) zaczyna wychodzic z wilczaka/linii to czy osiagnie sie cos wiecej czy nie... Obecnie "super linia uzytkowa" to okreslenie linii, gdzie psy potrafia zrobic siad. Albo zdaly 2-3 egzaminy na wlasnym placu szkoleniowym u wlasnego sedziego...

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP
z Peronówki jest offline   Reply With Quote