View Single Post
Old 19-07-2012, 01:07   #106
Konrad:)
Member

Konrad:)'s Avatar

Send a message via Skype™ to Konrad:)

Quote:
Originally Posted by z Peronówki View Post
Eurys zszedl z ringow jakis czas temu. .. gdybyscie wrocili na ringiA to mielibyscie szanse przekonac sie jakie bagienko sie na nich porobilo obecnie
Bagienko chlupotało zawsze - za naszych dobrych czasów też. Cieszymy się, że udało nam się do niego nie wdepnąć.
Wilczaków było wtedy mniej, sędziowie wcale się nimi tak bardzo nie zachwycali - wilczak rzadko wchodził na finałowe pudło. Sędziowano także "zgodnie z podziałem regionalnym" i sympatiami a "zwykłemu" właścicielowi psa wydawało się, że ma mniejsze szanse na wygraną niż hodowcy

Quote:
Co do dzieci Eurysia - rzeczywiscie "odwalil kawal dobrej roboty". Polepszenie charakterow i budowy jest doskonale widoczne golym okiem. Jednak nie wszystko sie da - jesli przez generacje byla prowadzona selekcja na psa ONkowatego to odejscie od tego tez zajmuje generacje....
Nie da się wszystkigo poprawić jednym kryciem, ale zauważ że SOTISY do PD weszły już wcześniej i sporo poprawiły.
Poza tym nie można pozwolić, aby niedoświadczeni początkujący wystawcy zwątplili w kwalifikacje i uczciwość p.Anny Kochan - ona przecież sędziuje według wzorca ( słowackiego nawet - choć wiadomo że jest jeden);
oceniała miot E - Enid dostała res.Caciba, była za Chanel Passo del Lupo, Ellader - doskonałą 4 - a to jednak oznacza, że we wzorcu się " mieści", choć podobać się nie musi. Nie bronię Ellandera, bo mnie on również mniej "podchodzi" niż inne psy z tego miotu - głównie ze względu na ten brak wyeksponowanej " ochry" w umaszczeniu, ale przecież są inne psy o podobnych kolorach, a niektórym wilczakowcom podobają się one bardziej niż przeważająca szarość w populacji. Moim zdaniem ciemne kolory u wilczaków wyglądają na żywo lepiej niż na fotach, które wyostrzają kontrasty i zmieniają wyraz pyska.

Quote:
A kluby - po wystawie w Wa-wie zmienilam zdanie. SUPER, ze beda dwa
W dyskusji na temat klubów uczestniczyć nie chcę, bo nie odpowiada mi tak ostra forma retoryki.

Quote:
KAW jest przeciwko psom o mocnych charakterach,typowych charakterach, uznając takie psy za "brzydkie", a preferuje psy wymiękające - to wycofane bidule są ładne"
NIKT nie chce, aby jego wilczak był nietypowy, brzydki, ON-kowaty, strachliwy, "wymiękający" i nieudaczny.
Jedni robią dobory hodowlane lepsze, inni gorsze - ale przecież nie intencjonalnie - żeby popsuć rasę.
Nie mam kontaktu ani z PD ani z KAW, nie jestem ich rzecznikiem, ale biorąc pod uwagę ostatnie wyniki wystaw teza, że to „oni” psują ciągle i z premedytacją rasę mogła się troszkę zdezaktualizować.

Ale to już nie nasza sprawa - Euryś niezrzeszony swój udział w rasę wniósł i chwatit
Jeszcze o Warszawie:
1. Naprawdę zainteresowała mnie ta "podsłuchana rozmowa" - takich technik już dziś się nie używa - teraz trzeba nagrywać, a i tak padną potem argumenty, że taśma zmontowana. Ale jakieś szanse na dymisje są...

2. W klasie championów "wtopa" ewidentna - jedynka pomyliła się sędziemu z piątką . Solidarność ( nie, nie plemników- tylko braterska i moje głębokie przekonanie

Pozdrawiam i powodzenia w dobrych inicjatywach