Quote:
Originally Posted by z Peronówki
Eurys zszedl z ringow jakis czas temu. .. gdybyscie wrocili na ringiA to mielibyscie szanse przekonac sie jakie bagienko sie na nich porobilo obecnie
|
Bagienko chlupotało zawsze - za naszych dobrych czasów też. Cieszymy się, że udało nam się do niego nie wdepnąć.
Wilczaków było wtedy mniej, sędziowie wcale się nimi tak bardzo nie zachwycali - wilczak rzadko wchodził na finałowe pudło. Sędziowano także "zgodnie z podziałem regionalnym" i sympatiami a "zwykłemu" właścicielowi psa wydawało się, że ma mniejsze szanse na wygraną

niż hodowcy
Quote:
Co do dzieci Eurysia - rzeczywiscie "odwalil kawal dobrej roboty". Polepszenie charakterow i budowy jest doskonale widoczne golym okiem. Jednak nie wszystko sie da - jesli przez generacje byla prowadzona selekcja na psa ONkowatego to odejscie od tego tez zajmuje generacje....
|
Nie da się wszystkigo poprawić jednym kryciem, ale zauważ że SOTISY do PD weszły już wcześniej i sporo poprawiły.
Poza tym nie można pozwolić, aby niedoświadczeni początkujący wystawcy zwątplili w kwalifikacje i uczciwość p.Anny Kochan - ona przecież sędziuje według wzorca ( słowackiego nawet - choć wiadomo że jest jeden);
oceniała miot E - Enid dostała res.Caciba, była za Chanel Passo del Lupo, Ellader - doskonałą 4 - a to jednak oznacza, że we wzorcu się " mieści", choć podobać się nie musi. Nie bronię Ellandera, bo mnie on również mniej "podchodzi" niż inne psy z tego miotu - głównie ze względu na ten brak wyeksponowanej " ochry" w umaszczeniu

, ale przecież są inne psy o podobnych kolorach, a niektórym wilczakowcom podobają się one bardziej niż przeważająca szarość w populacji. Moim zdaniem ciemne kolory u wilczaków wyglądają na żywo lepiej niż na fotach, które wyostrzają kontrasty i zmieniają wyraz pyska.
Quote:
A kluby - po wystawie w Wa-wie zmienilam zdanie.  SUPER, ze beda dwa
|
W dyskusji na temat klubów uczestniczyć nie chcę, bo nie odpowiada mi tak ostra forma retoryki.
Quote:
KAW jest przeciwko psom o mocnych charakterach,typowych charakterach, uznając takie psy za "brzydkie", a preferuje psy wymiękające - to wycofane bidule są ładne"
|
NIKT nie chce, aby jego wilczak był nietypowy, brzydki, ON-kowaty, strachliwy, "wymiękający" i nieudaczny.
Jedni robią dobory hodowlane lepsze, inni gorsze - ale przecież nie intencjonalnie - żeby popsuć rasę.
Nie mam kontaktu ani z PD ani z KAW, nie jestem ich rzecznikiem, ale biorąc pod uwagę ostatnie wyniki wystaw teza, że to „oni” psują ciągle i z premedytacją rasę mogła się troszkę zdezaktualizować.
Ale to już nie nasza sprawa - Euryś niezrzeszony swój udział w rasę wniósł i chwatit

Jeszcze o Warszawie:
1. Naprawdę zainteresowała mnie ta "podsłuchana rozmowa" - takich technik już dziś się nie używa - teraz trzeba nagrywać, a i tak padną potem argumenty, że taśma zmontowana

. Ale jakieś szanse na dymisje są...
2. W klasie championów "wtopa" ewidentna - jedynka pomyliła się sędziemu z piątką . Solidarność ( nie, nie plemników

- tylko braterska i moje głębokie przekonanie
Pozdrawiam i powodzenia w dobrych inicjatywach