Quote:
Originally Posted by Lupusek
Przykre jest to, że zabrakło championów na takiej dużej wystawie jak Poznań. Być może jest to już widoczny efekt braku znajomości wzorca przez większość sędziów i ich sędziowanie wg osobistego gustu, który nie musi być (i często nie jest) zgodny z kluczowymi założeniami rasy opisanymi we wzorcu.
|
To jest w sumie JEDYNY powod, ze ludzie rezygnuja.... Pomysl, ktory sportowiec trenowalby po kilka godzin dziennie, gdyby na olimpiadzie losowano lokaty...? Albo pozostawiano to uznaniu sedziego, a ten czesto przyznawal pierwsze miejsce najwolniejszemu plywakowi czy biegaczowi-lamadze, ktory potykal sie o wlasne nogi...
I tak jest u nas z wystawami - wiele osob nie widzi sensu na nie jezdzic, bo poziom jest FATALNY (kiedys tak nie byllo - sedziowano roznie, ale takich masowych wtop jakie mamy od jaks 2 lat nie bylo).
I po Poznaniu widac do samo - to jest tragedia, gdy Ml.Zw.Polski biega KOSZMARNIE. A stawka zwyciezcow wyroznia sie...ale francuska postawa przednich konczyn (nie mylic z wilczymi lapami). Tu juz nawet nie chodzi nawet o znajomosc wzorca, ale czesto tylko o to, aby nie promowano psow KALEKICH.
Jednak daleka jestem od wieszania psow na samych sedziach, bo nie raz poplyneli wlasnie ci, ktorzy o rasie chcieli sie dowiedziec... Niestety z pytaniami zwrocili sie do hodowcow "ze stazem", ale gorzej niz mierna wiedza o rasie. Uwierz mi, niektorych glupot jakie wysluchuje sie od sedziow nie da sie wytlumaczyc ich nieznajomoscia wzorca. Oni po prostu chwala sie wiedza jaka pozyskali od tzn "znanych hodowcow CsW"...
OK, koncze na wesolo. Jedna z wystaw - w klasie jest Eligo. Opis generalnie ok, choc pani sedzina cos znajduje:
"Wie pani co ten pies ma nie tak z ogonem?"
(zamieniam sie w sluch oczekujac tekstu o jego wysokim noszeniu

)
"Ten ogon ma za krotki. Ale prosze sie nie przejmowac - to stary pies i ja wiem, ze wtedy jeszcze hodowcy nie robili selekcji na ta wade...."
Milego dnia...