Ahoj Suuvo,
přispěju také svou troškou zkušeností do mlýna.
Quote:
Originally Posted by suuva
Vzhledem k tomu, že jí (chtěla bych fenku) chci brát sebou kam to jen půjde a to i do zaměstnání, kam kromě stálého personálu přichází spousta jiných lidí, nerada bych nám přivodila nějakej malér. Je mi jasný, že důležitý je výcvik, jenomže tak jako se některá plemena vymykají průměru co se počtu napadání jiných psích jedinců týče, mohlo by chování čsv v tomhle ohledu být také jinde?
|
Osobně si myslím, že pokud si štěně od malička zvykne na ruch a velký počet lidí ve svém okolí, tak by to neměl být problém, brát ho například i do zaměstnání. Verča Brunhoferová si do práce vodí Natálu a jsou také v pohodě. I Pavel si občas brává své psy do práce.
Rozhodně nesmíš podcenit řádnou socializaci, výchovu a výcvik štěněte. Na tom to všechno stojí. Doslova "jak si to vychováš, takový to máš".
Určitou roli ovšem hraje také výběr štěněte z té které chovatelské stanice. Osobně bych například nebrala štěně z chovu, kde se matka štěněte uteče přede mnou schovat apod.
Já se svou fenou byla x-krat s dalšími lidmi ze cvičáku například v mateřské školce ukazovat dětem, jak psi cvičí atd. Bez košíku, v pohodě, ač děti jinak nemusí, nechala se od všech hladit a to i v případě, že pod dětskýma rukama už nebyla ani vidět.
Se psy už to máme horší, ovšem je to zcela v přímé úměře k tomu, nakolik se feně věnuji ve výcviku a neustálém připomínání, kdo je tady šéfem. Jakmile ji nechám pár týdnů jen tak pobíhat, zvlčí mi a začíná si na psy dovolovat. Tvrdím ovšem, že problém není ve feně, ale pouze a jedině v tom, kolik jí povolím a jak důsledná ve výcviku jsem. Cira je fena velmi dominantní a děsně ráda by to každému dokazovala. Pokud ji cíleně denně cvičím a "péruju", tak si cizího psa ani nevšimne.
Mirka