Quote:
Originally Posted by ira.s
Dlatego właśnie wziąłem go w cudzysłów.
Co zaś się tyczy tych "szarych komórek", to wybacz, ale żaden wzorzec rasy Ci nie powie, która hodowla wiedzie prym, jeśli uprzednio nie zaznajomisz się przynajmniej z większością tych bardziej liczących się w kraju i na świecie... i w tym celu m.in. fora kynologiczne stanowią nieocenioną pomoc (wskazując kierunki i dając jakieś początkowe punkty zaczepienia) - być może te rzeczywiście stanowi pod tym względem wyjątek od reguły, bo jak rozumiem, to właśnie staracie się mi tutaj siermiężnie udowodnić.
|
Problem w tym, że "styl" w jakim o ten punkt zaczepienia i swego rodzaju pomoc zapytałeś odpycha kogokolwiek od dania Ci odpowiedzi.
Jeśli spytałbyś choćby "jak wybrać szczeniaka, które hodowle polecacie" czy coś w tym rodzaju, a nie wyjeżdżał z
TOPlistą to myślę, że wszyscy byliby trochę bardziej chętni do współpracy
A jeśli chodzi o to, kto "wiedzie prym" - nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Są hodowcy mniej i bardziej doświadczeni. Interesowni i mniej interesowni. Tacy, którzy mają "wyczucie" i tacy którzy go nie mają.
Ale nikt Ci nie powie skąd masz wziąć szczeniaka, bo nie jest regułą, że dobra hodowla wypuszcza same piękności i na odwrót. Wszystko zależy od konkretnego miotu... także zamiast zajmować się toplistą - zacznij oglądać suki hodowlane, planowane mioty...
Nie wiem kompletnie co masz na myśli pisząc o "liczących się hodowlach". Chcesz psa ze znanymi przydomkiem, czy psa, który wstrzeli się w Twoje preferencje?
Bo jeśli to drugie to znów odsyłam do oglądania planowanych miotów (oraz do ogólnego przejrzenia bazy i wcześniejszych skojarzeń)
Quote:
Originally Posted by anula
Co Ci mam powiedziec: ja swojego wilczaka wybralam raczej pochopnie i dosyć przypadkowo - i jestem baaaaardzo zadowolona 
Obyś się zatem nie przeliczył w swoim jakże przemyślanym wyborze 
|
Hehe, a ja mojego wybrałam bardzo przemyślanie, nie było w tym krztyny przypadku... i się nie przejechałam, bo również jestem BARDZO zadowolona z wyboru, czego życzę również innym