Quote:
Originally Posted by ira.s
No jeśli dla Ciebie typ owczarkopodobny jest równie dobry co linia typowo wilcza, to faktycznie mamy bardzo odmienne zapatrywania względem preferowanego wzorca CsV..
|
Słuchaj... owczarkopodobny pies jest NIEZGODNY ze wzorcem...więc albo kupujesz z hodowli która wie co robi i wydaje na świat Csv albo ryzykujesz i kupujesz z hodowli które ściemniają i w efekcie widać po ich psach, że są owczarkopodobne... ale to wystarczy popatrzeć po miotach... a jak czytam to co piszesz to uważam, że Ty nie powinieneś wybrać tak niezrównanej bądź co bądź rasy a szukać tam gdzie występują klony

Naprawdę czytając to można się grubo zastanawiać po co Ci pies - czy do gabloty żeby chuchać jak na jajko czy też może chcesz zrobić hodowle i kupić ten jedyny najlepszy okaz bez jakiegokolwiek ryzyka... natomiast ja mam psa jakiego mam baa pewnie ma i wady jak na wilczaka tylko co z tego? pies to pies... a najśmieśniejsze jest to, że jak być może kiedyś go będziesz miał to od 20% ludzi będziesz słyszał, że wygląda jak lis, inni będą mylili z huskiem a jeszcze inni zrobią oczy jak im powiesz ze to taka rasa a nie burek ze schroniska... każdy ma swój gust i dla każdego co innego jest ładne
ps. ja zaufałem hodowcy bo wiem, ze na ten temat(doboru itp) nic nie wiem więc po co robić z siebie głupka i ulegać złudnemu odczuciu "pełnej kontroli"? Powiedziałem tylko mniej więcej jaki chciałbym żeby był i się nie zawiodłem na wiedzy mojej hodowczyni... gdybym wybierał jeszcze raz zrobiłbym DOKŁADNIE tak samo... tylko ja szukałem psa a nie "idealnego ideału"
Pozdrawiam