View Single Post
Old 17-03-2013, 08:08   #6
Wilczy Duch
Junior Member

Quote:
Originally Posted by jefta View Post
Suka ktora wrzuciles jest slabiutka...
Akurat trafiłem na jej fotkę zaraz przy samym wejściu na stronie głównej i dopiero po przeglądnięciu teraz jej galerii faktycznie wygląda jakby miała jakąś domieszkę krwi Saarloosa (u którego szczególnie te duże uszy wyglądają nieciekawie, skoro u ras północnych są one zupełnie niepraktyczne), u którego wyłącznie szaraczkowe umaszczenie po typowym wilku szarym jest warte uwagi (nawiasem mówiąc wcześniej po prostu wertowałem z tej polecanej przez Was stronki http://czw.pl/hodowle/ rodzime kennele, a że zakończyłem na Jantarowej Watasze, stąd też za bardzo zapatrzyłem się na tamtejszą Saarloosową suczkę, która w przeciwieństwie do swojego "muminkowatego" partnera wyglądała jakby sama miała jakąś domieszkę krwi CzW, przez co nastąpiło te moje zdezorientowanie).

Tak na marginesie, to sam fakt, że SW ma jedynie tylko 25% wilczej krwi, a aż 75% ON'kowej zupełnie dyskwalifikuje go u osób, które na owczarki niemieckie są uczulone - dlatego na zasadzie analogii chcę za wszelką cenę uniknąć takich hodowlanych linii CsV, w których wilczaki były krzyżowane z ON'kami, w wyniku czego wilcza krew u ich potomstwa rozwadniała się do zaledwie owych 25% (co ciekawe jakoś nie spotkałem się dotychczas z odwrotnym zabiegiem uszlachetniającym ową rasą, czyli z dopuszczeniem do wilczaka wilka, tak aby szczenięta po nich miały nawet 75% wilczych genów), przez co znacznie bardziej przypominały one owczarki, a niżeli wilki.
Wilczy Duch jest offline   Reply With Quote