View Single Post
Old 17-03-2013, 09:25   #135
Wilczy Duch
Junior Member

Quote:
Originally Posted by makota View Post
Jak miot jest kompletnie nieprzemyślany, a rodzice wyglądają jak kluski, to nie ma szans, żeby taka para dała wilczego szczeniaka...
To teraz się zastanów nad takim oto faktem, że często dobierając wzorcowe ze sobą wilczaki otrzymuje się po nich szczenięta nie dość, że zupełnie nie przypominające swoich rodziców, to na domiar złego znacznie bardziej w typie ON'ka, a niżeli CsV... i wszystko przez to, że ich drzewa genealogiczne mają znacznie więcej luk, a niżeli wiadomych, stąd nie jesteś w stanie przewidzieć w takim enigmatycznym przypadku, w którym dopiero pokoleniu ujawni się wilczy eksterier po ich (pra)dziadkach, jaki miał szczęście być udziałem ich rodziców.

Czy to na prawdę jest Wam aż tak ciężko pojąć?!

Quote:
Rasa została oparta na kilku parach (wilk + pies), przy czym każda z tych par dała początek osobnej linii hodowlanej... ale potem zaczęto krzyżować psy z jednej linii, z psami z drugiej... i z trzeciej itd.
I tu się właśnie zasadniczo mylisz, gdyż w między czasie powstawały również takie linie hodowlane, które świadomie rozwadniały krew wilczaka na rzecz ON'ka (krzyżując po prostu owczarki niemieckie już nie z wilkami, ale z wilczakami, przez co 50% wilcza krew stopniała do 25%, aby w dalszym etapie zejść i do śladowych kilku(nastu) procent), co skutkowało tym, że wzorcowy typ CsV często był mieszany w przeróżnych hodowlach z typem znacznie bardziej owczarkopodobnym (i takich właśnie nieprzemyślanych mixów chciałbym nade wszystko uniknąć, selekcjonując zawczasu linie zachowujące wzorcową czystość, od tych wyraźnie bardziej ON'kowych).

Quote:
Co oznacza, że KAŻDY wilczak ma w rodowodzie praktycznie każdą z tych linii.
Tylko, że właśnie mi tu nie chodzi o te 4-5 linii pierwotnych (gdzie wilk był krzyżowany z ON'kiem), lecz właśnie o te wtórne, które wyłoniły się później (w których to do wilczaka dopuszczano ON'ka).

Quote:
...kilkadziesiąt lat temu cykanie fotek nie było tak łatwe i szeroko dostępne jak dziś?
Akurat to jest najmniejszym tutaj problemem, skoro w tej Bazie Danych nie sposób nawet dokładnie prześledzić ostatnich czterech pokoleń, a co tu dopiero mówić o wcześniejszych - dlatego właśnie, iż jest to niesamowicie utrudnione i sam z powyższych względów nie jestem w stanie w krótkim czasie tej klasyfikacji na linie i typy hodowlane uczynić, stąd też prosiłem o Wasze wsparcie w tym zakresie (tym bardziej, że sami przecież - układając tą Bazę Danych - wyodrębniliście przynajmniej kilka linii hodowlanych, które owocowały specyficznym typem wilczaka)... a to że poza obrażaniem się na mnie nie stać Was na nic innego, to już nie moja wina.

Quote:
"Twój typ" wilczy NIE JEST.
Po pierwsze ja przynajmniej na Amura z Ďáblova kaňonu CS miałem odwagę wskazać (pomimo, że z wiadomych względów nie zapoznałem się jeszcze nawet ze wszystkimi typami wilczaków i stąd siłą rzeczy nie mogę mieć go z tego względu dokładnie sprecyzowanego... to bowiem dopiero wtedy nastąpi, kiedy uda mi się posegregować linie hodowlane CsV na te co bardziej charakterystyczne dla danego typu), kiedy Wy nie byliście w stanie przytoczyć choćby jednego przykładu wilczaka, którego typ by Wam odpowiadał - "przyganiał kocioł garnkowi" jak rozumiem jest Waszym jedynym zawołaniem w tym temacie, skoro gości krytykujecie za to, że sami nie potraficie podołać temu co powinno przychodzić świadomym hodowcom i wystawcom bez najmniejszego nawet problemu (no bo w końcu w tym rankingowym temacie siedzą - jakby nie patrzeć - od wielu lat).

Last edited by Wilczy Duch; 17-03-2013 at 09:27.
Wilczy Duch jest offline   Reply With Quote