View Single Post
Old 17-03-2013, 10:04   #138
Huan
Member

Huan's Avatar

Send a message via Skype™ to Huan Send Message via Gadu Gadu to Huan

Quote:
Originally Posted by ira.s
że SW ma jedynie tylko 25% wilczej krwi, a aż 75% ON'kowej zupełnie dyskwalifikuje go u osób, które na owczarki niemieckie są uczulone - dlatego na zasadzie analogii chcę za wszelką cenę uniknąć takich hodowlanych linii CsV, w których wilczaki były krzyżowane z ON'kami, w wyniku czego wilcza krew u ich potomstwa rozwadniała się do zaledwie owych 25%
Taka selekcja na procentową zawartość wilczej krwi nie ma całkowicie sensu. Osobnik z 25% zawartością wilczej krwi może mieć bardziej wilczy wygląd, niż ten z 50%. To dlatego, że procenty są jedynie orientacyjną wartością liczoną na podstawie rodowodu, a z dziedziczeniem genów tak łatwo nie jest. Pies, który ma w 3. generacji wilka ma teoretycznie 12,5% wilczej krwi, ale w rzeczywistości może mieć tych genów więcej lub mniej - wszystko zależy od szczęścia i selekcji na dane cechy.

Owczarkowata F1-ka z 50% zawartością wilczej krwi:
http://www.wolfdog.org/site/pl/dbase/d/910

Poza tym piszesz, że SW ma jedynie tylko 25% wilczej krwi. A ile według Ciebie mają CzW? Bo wartość ta nie jest dużo wyższa, różnica kilku procent.

Quote:
jakoś nie spotkałem się dotychczas z odwrotnym zabiegiem uszlachetniającym ową rasą, czyli z dopuszczeniem do wilczaka wilka, tak aby szczenięta po nich miały nawet 75% wilczych genów
Po pierwsze: jeśli czytałeś historię rasy, to wiesz, że krzyżowanie z wilkiem nie jest takie proste (np. okresowa płodność wilków, czy też nieakceptowanie psiego partnera),
Po drugie: CzW to rasa uznana przez FCI i domieszka wilków, czy ONów nie wchodzi już w grę, chyba, że udałoby się przekonać władze, że pula genetyczna jest zagrożona, a tak nie jest,
Po trzecie: oprócz eksterieru jest jeszcze charakter - domieszanie wilka spowodowałoby cofnięcie się w selekcji o kilkadziesiąt lat

Quote:
dlatego właśnie, iż jest to niesamowicie utrudnione i sam z powyższych względów nie jestem w stanie w krótkim czasie tej klasyfikacji na linie i typy hodowlane uczynić, stąd też prosiłem o Wasze wsparcie w tym zakresie
Prosisz o coś, co jest obecnie praktycznie nie do wykonania. Informacje o liniach CzW mają jedynie wartość historyczną. Nie pamiętam już, kto to powiedział, ale był to chyba ktoś na Słowacji, że teraz hodowla wilczaków idzie w stronę, gdzie linie CzW będzie można podzielić na: czeskie, słowackie, włoskie, polskie itp. Oczywiście to też jest wielkie uproszczenie, bo w każdym kraju różnica między hodowlami też bywa ogromna.

Quote:
pierwszy raz się bowiem spotykam z sytuacją, w której to hodowcy i wystawcy z danej rasy nie są w stanie określić jaki konkretnie typ psa im się podoba i na niego siłą rzeczy wskazać
Wystarczy wejść na drugi temat i zobaczyć, co się komu podoba. Ty chciałeś top listę repów i suk hodowlanych.