Quote:
Originally Posted by Macia
Ja myślę, że to było pytanie raczej wynikające z nieznajomości zwyczajów panujących na forum. Sami planujemy kolejnego psa i najchętniej też bym weszła na forum i zapytała wprost (choć oczywiście tego nie zrobię). Wielu rzeczy człowiek się nie dowie jeśli nie siedzi bezpośrednio w rasie i nie ma znajomości. Pewne rzeczy dla nas oczywiste mogą być nieznane nowej osobie. Dla mnie straszne jest wybieranie psa rasowego szczególnie przy bardziej popularnej rasie. Jak tylko weszłam głębiej w temat to zaczęłam dostawać sprzeczne informacje: bo on ukrywa, że ma chore psy, a nie bo to ty ukrywasz itp. Z kolei kto inny twierdził, że jego psy są idealne i dobre dla wszystkich bez względu na oczekiwania. Wtedy jednak ostatecznie zrezygnowaliśmy z kolejnego psa. Następny będzie innej, mniej popularnej rasy i może będzie trochę łatwiej. Z doświadczenia wiem też, że na niektórych forach ludzie mają w zwyczaju pytać o hodowle i otrzymują sporo odpowiedzi.
|
Rozumiem o czym mówisz, ale ja piszę z własnej perspektywy (oczywiście "perspektywy" innych bywają zupełnie inne niż moje

). W moim przypadku nie było kilku lat przemyśleń i wahań; wręcz przeciwnie: od pomysłu do realizacji minęło zaskakująco niewiele czasu (w lipcu pomysł, w styczniu pies w domu). Ale "dziwnym trafem" chyba już z miesiąc po pomyśle byłam całkiem nieźle "wgryziona" w WD i "ten światek" i takiego pytania nie przyszłoby mi do głowy zadać. A wgryziona byłam dlatego, bo jak już wpadłam na pomysł, to zaczęłam robić wszystko, żeby nabyć jak najwięcej informacji o tym, co mnie i moją rodzinę czeka. Gdzie mogłam nabyć tych informacji, jak nie tu? Dlatego też trochę trudno mi zrozumieć, jak to możliwe, że ktoś po kilku latach nie wie tego, co ja po ok. miesiącu. No ale jak wspomniałam; wiem, że ludzie są różni, a także i to, że nawet jeśli ktoś nie czytuje WD, nie musi to go/jej automatycznie skreślać z listy dobrych przyszłych przewodników wilczaka.