View Single Post
Old 13-02-2014, 21:25   #7
polak1971
Junior Member

polak1971's Avatar

Quote:
Originally Posted by Emi View Post
To stereotypy. Dawno udowodniono, ze wegetarianizm jest „bezpieczny” a zwłaszcza jego odmiana zakładająca spożywanie nabiału, jajek etc. Jeśli dodać do tego ryby to robi nam się dieta idealna/ale to już semi-wegetarianizm/. Kiedyś czytałam na ten temat poważne publikacje naukowe, ale wybaczcie nie mam teraz czasu przekopywać pubmedu.
Jeśli posiadasz badania które potwierdzają że wegetarianizm w wersji bez mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego a o takim pisałem dla dzieci wieku rozwojowym to chętnie się z nimi zapoznam podobnie jak z tymi które zaprzeczają negatywnemu wpływowi oparcia całej podaży białka dla mężczyzn na produktach sojowych. Ale najważniejsze są dzieciaki, ja nie znam żadnych prawidłowo naukowo przeprowadzonych badań które by potwierdzały bezpieczeństwo dla dzieciaków diety wegańskiej. Jajka, mleko, sery to już żródła białka zwierzęcego nie mówiąc już o rybach które są zwierzętami więc jedzenie ryb jest jedzeniem mięsa. Natomiast w swojej pracy zawodowej często spotykam się wśród dzieciaków ze skutkami nieodpowiedzialności rodziców którzy sami przeszli na weganizm po okresie rozwojowy jako dorośli ludzie i próbowali wprowadzać go u swoich małych dzieci. U dorosłego człowieka nawet wielomiesięczne niedobory można zrekompensować późniejszą dietą u dzieciaków nie. Dlatego jestem na to cięty:-) U kobiet sytuacja jest inna fitoestrogeny zawarte w soji działają jak hormonalna terapia zastępcza dlatego azjatki których dieta jest bogata w soję przechodzą menopauzę dużo łagodniej. Piszę to tylko ze względu na dzieciaki może któraś matka a pewnie i takie są na tym forum przynajmniej się zastanowi zanim podejmie taką decyzję.

Last edited by Margo; 19-02-2014 at 13:28.
polak1971 jest offline   Reply With Quote