View Single Post
Old 18-02-2014, 23:38   #33
polak1971
Junior Member

polak1971's Avatar

Quote:
Polak, nie przesyłaj mi badań. Rozumiem, że po prostu źle wtedy dobrałeś słowa, tak? Bo nie wierzę, że nie widzisz różnicy pomiędzy takim sformułowaniem jak: "moje wątpliwości dotyczą...", a "ludzkość nie przetrwa". Co do reszty, jak mówiłam; osobiście nie uważam akurat diety za najważniejszy czynnik do zachowania zdrowia i długości życia, więc te wszystkie badania mnie po prostu niezbyt interesują i nie mają dla mnie zbyt wielkiej wartości, szczerze mówiąc.
Dobra nie ciągnijmy tego tematu bo to naprawdę temat na dłuższą dyskusję zwłaszcza jeśli chodzi o dietę czysto wegańską. A co do wpływu samej diety to masz dobrą intuicję bo według tych co zajmują się naukowo zajmują profilaktyką zdrowia często na zlecenie dużych firm oferujących ubezpieczenia zdrowotne w USA to rozkład jest taki. Na to w jakim stanie zdrowia będziesz żyła i jak długo wpływ mają:

1. Tryb życia jaki prowadzisz około 65%, na co składa się:
1.1 Sposób odżywiania (i tutaj jednym z elementów mogłoby być spożywanie lub nie mięsa)
1.2 Odpowiednia ilość i jakość aktywności fizycznej
1.3 Zdolność do radzenia sobie ze stresem
1.4 Stosowanie lub nie używek (alkohol, papierosy itp.)

2. Predyspozycje genetyczne około 20%

3. Jakość dostępu do opieki medycznej ex. post czyli po wystąpieniu jednostki chorobowej około 15%
polak1971 jest offline   Reply With Quote