Thread: o zkouske ZVP
View Single Post
Old 12-12-2003, 11:27   #3
saschia
Member

saschia's Avatar

Send a message via Skype™ to saschia

Pavel, dovolim si s tebou nesuhlasit. Je pravda, ze 40 km nie je ziadnou extra skuskou vytrvalosti, ale uz to skuska je (a umoznuje postup do narocnejsich skusok). Na rozdiel od u nas povinnych zabehnutych 40 km pre pripusatenie do chovu je totiz limitovana casom. To ze sa psovodi mozu striedat je podla mna logicke - skusa sa vytrvalost psa a nie psovoda, a pretoze je trasa urcena pre pohodlny beh psa, automaticky to znamena znacne nepohodlie pre cyklistu.

Je pravda, ze skuska vytrvalosti SVP1 je nieco diametralne odlisne od IPO1, ale na druhej strane podobne je to aj so skuskou agility A1. Niekto by mohol povedat ved to nie je praca, napriek tomu plati pre pracovne plemena podobne ako zachranarska ci "poslusnostna".

Ja si myslim, ze mozeme byt radi, ze nam tu skusku uznali. Tak ako je dobre stretavat sa a umoznovat ludom co nechu robit seriozny vycvik zapajat sa do aktivit klubov (a pisat o tom clanky do Psa), je dobre tym istym ludom umoznit ziskat so svojim psom sampiona krasy. Cim viac typov skusok je k dispozicii tym lepsie, tym vacsia sanca, ze pes ktory ma predpoklady ako fyzicke tak i dusevne, ziska zasluzeny titul krasy. Ani od ludskych missiek sa predsa nechce aby vedeli perfektne varit (co je podla mna dolezitym aspektom zenskosti) - staci ked preukazu ze proste nieco vedia. A povedz ze nase plemeno je horsie od nejakych Missiek!

A este jedna vec - nase plemeno ma ako svoju velmi vyraznu vlastnost uvadzanu prave vytrvalost. Tak preco ju neskusat?
saschia jest offline   Reply With Quote