Thread: o zkouske ZVP
View Single Post
Old 12-12-2003, 21:38   #8
Pavel
Moderator

Pavel's Avatar

Send a message via Skype™ to Pavel
Default Re: Pavel

Quote:
Originally Posted by saschia
Ano mas pravsu, ze na vystavach najma zahranicnych su posudzovane ako vyborne psy ktore by nemali byt ani velmi dobre.
Sašo, nejen v zahraničí. Podívej se na výsledky speciálních a klubových výstav v ČR a SR, kde by měly být měřítka nejpřísnější. V a VD se tam jen hemží. A když si přečteš výstavní řád, kdo má dostat tyto známky tak zjistíš, že většina našich psů, vystavovaných se velimi blíží ideálu plemene a v nejhorším má malé nedostatky, nikoliv však vady. A nemusíš ani to. Stač srovnat bonitační kód psa a jeho hodnocení na výstavě. Měly by být stejné a pes s P3 by nikdy neměl dostat V, vždyť obojí je hodnocení psa vzhledem k jeho souladu se standardem. A CAC, CACIB, to by měly být tituly udělované opravdu jen velice výjimečným jedincům. Přitom se to jimi ve výsledcích jen hemží.

Quote:
Je pravda ze ani tie neoveruju vseobecnu vyuzitelnost psa, ale to neoveri ziadna existujuca skuska (podla mojich vedomosti - pripustam ze sa mozem mylit). Vzdy sa skusa niektore z moznych vyuziti. Ked ale pozries na plemeno ako celok, a povies - aha, taketo skusky su s nimi bezne robene, mozes naozaj povedat ze plemeno je velmi siroko vyuzitelne.
Opět zdůrazňuji, že nemám vůbec nic proti tomu, pokud se bude s ČsV běhat. Jistě je dobré, pokud se s našimi psy dělá co nejvíce. Ale uběhnutí 40 km není ověření jeho pracovních schopností. Chápu a schvaluji, že v SR je ZVP nutná k uchovnění, protože ověřuje alespoň v základu jednu (pouze JEDNU) důležitou požadovanou vlastnost našich psů - vytrvalost. Ale všestranné zkoušky existují (ZVV, IPO SchH, TART). A není jistě účelem, aby každý pes byl špičkový všestranný jedinec. Ale nemohu si pomoci, do pracovní třídy by měli nastupovat psi, kteří mají prověřeny pracovní schopnosti. Tzn. např. obranářské, stopařské, záchranářské atd. Ale ani agility ani vytrvalost není ověření pracovních schopností psa. To už mohu potom uvažovat o coursingu, jako o ověření pracovní schopnosti. A schopnosti psa, využívané v coursingu (na rozdíl od agility nebo ZVP) mohu teoreticky v praxi skutečně využít (lov zvěře).

Quote:
Ano, brat psa s SVP 1 ako pracovneho psa je trosku silne, ale aj brat psa s A1 ako pracovneho je takisto neprimerane. S Kei sme spravili A2 takze viem o com hovorim. Mozno by mohli byt ako pracovne brane psy s vyssimi stupnami skusok. Mozno by nebolo od veci to navrhnut niekomu kompetentnemu, mozno je to len moj sibnuty napad.
V tomto se naprosto shodujeme. Ale zkus to navrhnout. U nás se jedna delegátka se zlou potázala, když na konferenci navrhla aby k uchovnění (v počátku jen u psů) byla nutná alespoň zkouška ZOP. Prostě ti, co chtějí jen sbírat tituly, množit psy a prodávat je draho budou vždy tvrdě proti.

Quote:
Este jedna vec - SVP1 ma jednu vyhodu. Ak ma majitel ineho plemena nadejneho sampiona krasy a sam nie je schopny/ochotny so psom absolvovat skusky z vykonu, moze ho dat vycvicit. S CVckom tu mas problem - je zname ze tazko nesu takzeto zmeny a navyse asi stale nie je dost beznych vycvikarov, ktori by boli ochotni CVcko vycvicit specialne za ucelom ziskania pracovnej skusky kvoli sampionatu.
Tak v tomto bodě mám, musím říci, naprosto jasný názor. Psa si kupuji s tím, že je to můj společník a nikoliv jako "výrobní prostředek" nebo "sportovní náčiní". Nemám rád lidi, kteří si nechávají psa vycvičit. Stejně tak nemám rád, když si někdo nechává psa předvádět na výstavě. Já mám ke svým psům úplně jiný vztah. Já a pes jsme partneři a "tým". Takže stejně tak, jako pes může pokazit mou práci, tak mohu já pokazit práci jemu. Ale to je v každém týmu tak. Mnohem více ocením psa a jeho majitele, kteří složí ZM, než psa, který má IPO3, ale vše s ním cvičí a skládá jeho trenér, bez přítomnosti pána. A stejně tak i na výstavách.
Jsem na své psy hrdý na takové jací jsou a nikdy bych je nenechával někomu na výcvik nebo na předvádění na výstavách. Lidé, kteří to dělají, to evidentně dělají jen pro ty tituly a nikoliv pro radost ze života se psem.

Pavel
Pavel jest offline   Reply With Quote