Quote:
Originally Posted by Snehurka
Jsi naivní, Pavle, a tvoje nesmyslné tvrzení o bývalé člence vedení je nesmysl. Sněhurka je někdo úplně jiný 
|
A podívejme se, omlouvám se, podle původně registrované adresy jsem jen odhadoval. Teď je vše jasné. Zřejmě tady hovoří "velký odborník" a "zkušený chovatel" (a co se týká té druhé osoby, se kterou jsem si tě spletl, nestřelil jsem až tak vedle, že ...). Ale stejně by neškodilo se za své názory nestydět a podepsat se pod ně.
Quote:
Originally Posted by Snehurka
A k těm bonitacím, většina chovatelů ví, o čem je řeč, ty tady hlásáš bludy o nějakých nesmyslných povinnostech. Opakuji, účast na bonitacích je zcela dobrovolná, a účelem bonitace je posouzení a !uchovnění! předvedených zvířat, nikoliv naplnění nesmyslných tabulek 
|
Nikdo tady nepíše, že bonitace je povinná. Samozřejmě, že je dobrovolná. Ale komu jde skutečně o chov psů, měl by na bonitaci se svým psem přijít. Já vím, ono je jednodušší ty "ošklivá" nebo špatně socializovaná štěňata ze svých odchovů raději zamést pod koberec aby je níkdo neviděl a kšefty s dalšími vrhy šly lépe. Určitě je lepší, kryptorchydy nebo psy s chybějícími zuby apod. na svod ani na bonitaci nebrat, aby se tyhle vady ve vlastním chovu nedostaly na veřejnost a tím se lépe a za vyšší ceny prodávaly štěňata z dalších vrhů. Je to stejné, jako si dělat "předrentgeny" a pokud DKK vypadá špatně, tak psa nenechávat oficiálně vyhodnotit a pak šířit o sobě pověst "chovu bez DKK". Určitě, pro kšeft je tohle cesta, pro chov nikoliv.
A k Daniele a jejích definicích. Nevím kde jsio tyhle definice vzala ale chov ČsV se řídí dokumenty Klubu. V Bonitačním řádu, který schválila konference Klubu již, mám dojem, někdy v roce 2002 (jestli to bylo o jednu dříve nebo o jednu později, omlouvám se) na základě podkladů zpracovaných především Ing. Hartlem se píše následující :
"Bonitace je odbornou chovatelskou činností, která slouží k získání poznatků o exteriérových a povahových vlastnostech předvedených psů v souladu se standardem a chovatelským cílem klubu. Získané údaje se zaznamenávají ve formě kódu do průkazu původu a jsou součástí údajů o psu a feně. Zakódované posudky umožňují statistická vyhodnocení, která slouží jako podklad pro další řízení chovu."
Takže tohle je hned úvodní ustanovení našeho bonitačního řádu, ze kterého je jasné, k čemu slouží bonitace československých vlčáků obecně. Pokud jiná plemena to mají odlišně, je to možné. Ale u plemene s tak omezenou populací, jakou je ČsV, je potřebné hodnotit na bonitaci co nejvíce zvířat, i těch nechovných.
A pro "odborníka na chov" Karla :
Jak je vidět z textu, tak Ing. Hartl stanovil v definici, že jde o statistiku (a tedy o ty tabulky), které umožňují vyhodnocení a další řízení chovu. Ale já vím, Karel, který neodchoval ani jeden vrh a jen se hřeje ve stínu jiných chovatelů, je jistě odborněji zdatnější, než tvůrci bonitačního řádu, vč. Ing. Hartla.