Je smutné vidět, jak dokážou někteří jedinci otrávit takřka kohokoliv, kdo by chtěl s ČSV něco dokázat.
Soutěž Nejlepší pracovní jedinec roku by měla sloužit především pro důkaz, že ČSV zůstává plemenem pracovním a také motivovat další majitele, aby se pokusili následovat a cvičit také - alespoň tak jsem tuto soutěž pochopila já. Chápu, že plemeno není v takové populační situaci, aby bylo možné dát zkoušky jako podmínku pro chovnost. O to víc by mělo být důležité, že zkoušky někdo skládá. Snad se někdy dostaneme do pozice, že nějaká zkouška - a teď nemám na mysli vytrvalostní běhy - bude podmínkou pro chovnost alespoň u psů.
A s Monikou tedy v tomto nesouhlasím - jakákoli zkouška pomáhá v propagaci plemene! ČSV, které složí byť úplný základ, třeba ZZO, je v dnešní době hodné obdivu. Na cvičištích je momentálně taková situace, že když se někde objevím s ČSV, lidé se mi skoro smějí. Až začneme cvičit, smích je přechází, ale i tak je to otřesné. Ze začátku mne to skoro odradilo, měla jsem strach někam dojít, protože si na můj účet výcvikáři dělali vtípky.
Před dvěma týdny jsem se psem skládala ZPU1. Reakce přihlížejích byly zajímavé. Asi tři lidi mi řekli, že v životě neviděli ČSV takto cvičit. Na jednu stranu jsem byla ráda za poklonu, ale na druhou mi bylo velice smutno - protože ZPU1 nepovažuji za nějak obtížnou zkoušku a rozhodně ne za svoji finální metu.
Proč si ČSV tuhle pověst na cvičácích udělali? Odpověď je jednoduchá. Dnes jsou důležité výstavy a exteriér. Pracovní upotřebitelnost šla stranou, je smutné vidět, že spousta mladých psů už ani nemá vlohy a chuť obranařit. Dokud se s tímto nezačne něco dělat, budeme klouzat po šikmé ploše níž a níž. Stačí se podívat na inzeráty - všude samý "žampion", ale zkouška žádná. A zájemci o štěňata si myslí, jak je exteriér důležitý. Sami si asi přiznáte, že dost titulů se dá "vyjezdit". Neděláme z výstav mnohem víc, než by měly být? Na úkor upotřebitelnosti, povah, zdraví... Na úkor pověsti celého plemene.
A v takovéto situaci přijde někdo, kdo bude rýpat i do těch, kteří se snažili. Hádky které se dějí v klubu mne nezajímají, ani jim nerozumím. Mě zajímá plemeno a vím, že mu ty hádky ubližují. Soutěž Nejlepší pracovní jedinec roku považuji za úžasnou a doufám, že bude i po této nechutné peripetii zachována. Nechcete si léčit svoje mindráky jinde?
Skládám holt kažému, kdo se s ČSV pokouší cvičit.
|