Quote:
Originally Posted by Joanna
He, he. Margo pięknie dobrała fotki. Normalnie mucha nie siada.
Prawda z nami jest taka, że fajnie nam wychodzi taka zabawa wtedy, gdy bodźce zewnętrzne nie są zbyt duże.
|
Zgadza sie....

Ja juz nie raz pisalam, ze z cwiczen w domu to my filmy instruktazowe dla wlascicieli Belgow mozemy robic...

A na zawodach, czy egzaminach z psa uchodzi para...
Ale chodzilo mi o cos innego - o to, ze UDALO sie Wam takie fotki zrobic. Bo to oznacza, ze szkolicie psy w dobrym kierunku, nawet jesli jeszcze sporo przed Wami.

(ale tu pamietaj o przypowiastce o mistrzu szkolacym swojego psa

)
Problem pojawia sie wtedy, gdy wlasciciel nie jest W STANIE zrobic takich zdjec, bo pies nawet w spokojnych warunkach cwiczy "bez ikry", radosci i kontaktu....

Zdziwilabys sie ile mozna wywnioskowac o pasji psa, jego "potencjale" i umiejetnosciach na postawie prostych fotek....
Bo z poczatkujacymi szkoleniowcami jest jak z poczatkujacymi wlascicielami - czasem wysylaja nam fotki swoich wilczakow, ktore uwazaja za piekne, ale ktore dla wprawnego oka sa antyreklama ich pupili, bo bardzo wyjaskrawiaja wady danego psa. Bo jak nie zna sie wzorca to nie wie sie czego nie robic...

Tak samo ze szkoleniem...
Quote:
Originally Posted by Joanna
Ciekawe, jak nam pójdzie dalej to budowanie zarysów współpracy w "trudnych" warunkach. Niestety, aby zapewnić sobie takie bodźce będziemy zmuszone do pokazywania się na zawodach...
|
To fakt...

A i wtedy po wielu latach nadal bedziesz szkolila.... chodzenie przy nodze, bo nigdy nie jest tak dobrze, aby nie moglo byc lepiej....
Z wilczakami zaliczylismy juz w sumie 24 rozne egzaminy. Jolly z zyjacych suk lokuje sie obecnie na drugim miejscu jesli chodzi o wyszkolenie, a bije ja jedynie nie byle kto, bo Ira z Litavské kotliny. Ale nawet u niej nadal musimy pracowac nad tym, co na poczatku....

Bo zawsze jest cos co czlowiek chcialby polepszyc, co mozne zrobic dokladniej, szybciej i z wieksza radoscia... A jak kiedys powiemy, ze jestesmy The Besciaki to bedzie to oznaczalo nie, ze nasze psy osiagnely szczyt mozliwosci i zdobyly to co bylo do zdobycia, ale ze stracilismy chlodne spojrzenie na nasze Bure...