View Single Post
Old 08-06-2006, 10:58   #18
Joanna
Tmave Zlo

Joanna's Avatar

Send a message via Skype™ to Joanna

Na pytanie, co to za pies (pod zamieszczonym w sieci zdjęciem), była odpowiedź:
Quote:
To jest mieszaniec, tak mi powiedział właściciel, ale ma więcej krwi wilka. Z prowadzony do nas z Czech. Obrozy nie mogłem ściągnąć bo to nie mój pies. Może następnym razem poprosze o to właściciela.
A tu pan przyznaje się do posiadania:
Quote:
Sam posiadam (nie wiem czy to właściwe słowo w odniesieniu do przyjaciela) mieszańca:
50% owczarek niemiecki i 50% Canis Lupus. Jak na psa to troche dziwak (jak to wilk)
ale dla czlonków "stada" oddałby wszystko na czele z własnym , psim życiem.
Hmm, kto ma znajomego prokuratora?

a tu małe porównanie:

Quote:
poza tym znacznie różnią się usposobieniem dla mnie różnica w wyglądzi jest jednak dość wyraźna wiczaki są takie zwarte-w sensie hmm...nie wiem jak to powiedzieć,saarloosy wydają mi się takie bardziej eee... "rozlazłe" i większe,masywniejsze
charakterki też mają inne,podobno saarlooski są bardziej wrażliwe,nieśmiałe,nie nadaja się na obrońce bo w wypadku zagrożenia mogą się schować za lidera podobno są bojaźliwe i potrzebują b.dużo kontaktu z właścicielem-jak juz sie przeprowadze na wieś to będę się bardzo starać o takiego psa zaffofałam sie w nich
wilczaki za to,są bardziej "ostre" diabelnie inteligentne,ale taka inteligencja nie zawsze człowiekowi na dobre wychodzi równiez potrzebują silnego kontaktu z przewodnikiem,nadają się na psa obronnego i są zdecydowanie dla doświadczonych psiarzy to tak oczywiście w wielkim skrócie i uproszczeniu ja bym sobie chyba nie dała rady z CzW i w saarloosach sie zakochałam
A to od osoby, która
Quote:
Tak. Interesuje sie tymi psami, ponieważ mam dwa czechosłowackie wilczaki. Mają tylko inny odcień futra.
Quote:
Nie nadają sie do mieszkania w mieście, bo musza mieć dużo miejsca do biegania.
Quote:
Tak, masz calkowitą racje. Sa bardzo wytrzymałe i nie potrzebują dużo odpoczynku. Idealnie nadaja sie do zaprzęgów. Jednak nie posiadają zaufania do nowych osób a także znajomych. Sa ufne tylko wobec "własnej rodziny".
Quote:
Nieufność wilczaków jest pewną barierą w startowaniu z nimi w zawodach, ponieważ muszą sie przyzwyczic do nowego otoczenia, ludzi i psów. W takich sytuacjach moga być płochliwe