View Single Post
Old 19-06-2006, 00:22   #19
z Peronówki
VIP Member

z Peronówki's Avatar

Send a message via MSN to z Peronówki Send a message via Skype™ to z Peronówki

Wlasnie przeczytalam komentarze o wystawie na vlcak.pl i wlos mi staje na glowie. Skad tyle nienawisci do uczestnikow wystawy i sedziego? Jak mozna pisac o kims, ze ma nienormalnego psa widzac go TYLKO na jednej wystawie? Prawde mowiac zapytalabym sie o zdanie wlascicieli Draco, ale glupio mi tlumaczyc na niemiecki to co bylo pisane... To poczatkujacy wlasciciele, ktorzy drugi raz w zyciu byli na wystawie, kochaja swojego psiaka i maja niesamowita zabawe z posiadania wilczaka. Pewnie gdyby sie dowiedzieli co na ich temat pisza inni to nie tylko nie chcieliby juz Polski ogladac na oczy, ale i daliby sobie spokoj z wystawianiem (i spotkaniami z innymi wlascicielami tej rasy). Bo im nie zalezy az tak na tytulach i pucharkach, aby zrobic dla nich wszystko... Bo maja to co chcieli: psa, ktory jest ich towarzyszem i kompanem zabaw ich dzieci oraz dwoch husky ... I maja z tego frajde... Po co ich zniechecac...

Co do wyprzedzania w ringu to nie robilabym z tego OGROMNEGO przewinienia. Wiem, ze tak nie powinno sie robic, ale tez wiem (i przerabialam to na wlasniej skorze), ze wilczaki prezentuja sie dobrze jedynie w szybkim ruchu i sama wiem, ze rownie denerwujacy jest pies czlapiacy z przodu i blokujacy droge, bo przez to nie mozna zaprezentowac wlasnego psa tak jak nalezy... Innych wystawcow nie powinno sie wyprzedzac, ale powinno sie tez wiedziec, ze jak sie ma powolnego psa to handler powinien starac sie robic male kolka w srodku ringu dajac innym szanse na prezentacje ich psow w nalezyty sposob... W przeciwnym razie mozna to rownie dobrze potraktowac jako celowe utrudnianie wystawiania innym.

Szczegolnie boli mnie takie zachowanie, gdy dotyczy Lucki, bo to osoba, ktora nie raz pomagala innym wystawcom szkodzac tym samym troche wlasnym interesom - bo pomagala w wystawianiu psow, ktore przeciez byly KONKURENCJA.... W Jeleniej Gorze proponowala mi pomoc w wystawianiu mimo, ze mogla sie odwrocic i udac, ze nie widzi...

A co do sedziego. Widuje go od wielu lat - wilczaki sedziowal odkad siegam pamiecia. Znam juz jego sedziowanie. I jest to jeden z 'pewniakow', ktorzy potrafia odroznic typowego wilczaka od mniej typowego. I pokazal to nie tylko u nas, ale i na ringach w Slowacji czy Wloszech. A dodatkowo wiele osob przytaknie mi, ze jest to wielki propagator CzW i nikt mi nie wmowi, ze stawialby na finalach na podium psa rasy, ktora uwaza za pomylke hodowlana...

Nie wiem, jakie jest drugie dno i o co dokladnie chodzi.... Postaram sie dowiedziec wiecej... Ale zanim zaatakuje sie ostro psy i ich wlascicieli to moze najpierw lepiej zerknac na wlasne podworko. Bo jak mozna tolerowac cos u siebie, a ostro krytykowac u innych....? Smutne jest, gdy ktos widzi zdzblo w oku blizniego, a nie widzi belki w swoim...
Jesli oczekujemy, zeby na wystawach byla mila atmosfera to musimy pamietac, ze sami swoim zachowaniem i reakcjami rowniez ta atmosfere tworzymy...

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP
z Peronówki jest offline   Reply With Quote