View Single Post
Old 19-06-2006, 21:14   #13
Ori
Senior Member

Ori's Avatar

Send a message via Skype™ to Ori

Quote:
Originally Posted by Margo
Druga sprawa to wlasnie efekt stada. Obserwowalam to nie raz u nas i obecnie widzisz na wlasnej skorze, ze pies w stadzie rozwija sie juz inaczej i nie jest juz tak przyjazny do innych psow. I bazujac na tym sama nie okreslam tego zachowania jako nienormalne i nie mowie o spotykanych na wystawach szczeniaczkach CzW, ktore zamiast witac sie z naszymi Burymi startuja do nich z zebami... Bo skoro wychowywaly sie w stadzie/separacji od innych psow to takie zachowanie nie dziwi....
Tzn nie wiem na wlasnej skorze bo faktycznie wychowanie i przywiazanie do siebie drugiego psa w mini stadzie wymaga wiecej pracy ale nie mamy juz problemow w relacjach z psami. Trudny byl jedynie sam poczatek wychowania.
Natomiast zdazaja sie psy ktore na moje "szczeniaczki" reaguja wrogo.
Quote:

Jezdzimy, zeby mogly sie wybiegac. Ale nie wszystkie. I zobacz, ze sama to respektujesz. Wiesz, ze mozemy puscic razem Balroga i Amberka. Ale np to samo z Clifem, czy Alkorem by nie wyszlo. Nie pobiegalby tez z nimi Bolton i Max. Oznacza to, ze wymienione psy sa psychiczne. Nie. Ale nie wszystkie MUSZA sie lubic, bo z psami jest jak z ludzmi. Niektore odruchowo czuja do siebie niechec i trzeba z tym zyc....
To dla mnie oczywiste

Quote:

Mozemy co prawda o wiele wiecej wymagac od doswiadczonych wlascicieli CzW, ktorzy maja 2, 3 czy 4 CzW. Ale nie robmy nagonki na poczatkujacych, ktorzy sie STARAJA (nawet jesli nie zawsze im to wychodzi). I nie wyzywajmy ich psow od psycholi....
Nie robie na nikogo nagonki chyba zauwazylas. I nikogo nie nazwalam psycholem. Mowie o swoich obserwacjach i wrazeniach, najbardziej ogolnie jak moge.
Czy wolno miec na forum inne zdanie?

Quote:

? Zaraz - pies lagodny (z definicji) nie bedzie "jak trzeba stawal przy boku". Bo jest LAGODNY. Z tego powod nie nada sie tez na obrone. Powod ten sam.
Co do ikry to masz racje. Bordery nie sa agresywne (choc znam psy wychowywane w stadzie, ktory innych psow nie cierpia), ale maja ikre. Z tym, ze psy typu wilczak i psa typu border dzieli przepasc...
No i znow pytanie: po co selekcja z CzW robic psa o wygladzie CzW i charakterze...bordera?
A po co selekcja na charakter... dobermana?

Quote:

To idzie w druga strone. Wilczaki moga sobie przesiadywac na kanapach. Ale jak tylko komus wpadnie do glowy dac je na sluzbe to rasa ta ma reprezentowac taki poziom uzytkowy, aby sie na ta sluzbe NADAWALA.... I o to mi chodzi... :P
Pies pracuje, cwiczy - jest uzytkowy nie na kanapie ale w terenie, miedzy ludzmi, w warunkach stresu i tam ma sie nadawac. A co robi w domu to zupelnie inna bajka.

Quote:
Originally Posted by Ori
Dla mnie Wilczak to pies pewny siebie, klopotliwy, dominujacy ale pies zrownowazony ktory wie ze czlowiek jest jego przyjacielem.
Quote:

Nie. Czlowiek jest przyjacielem kazdego bordera, labradora i husky. A wzorzec CzW mowi:
"Żywy, aktywny, wytrzymały, posłuszny, szybko reagujący, nieustraszony i odważny. Swojemu właścicielowi okazuje nadzwyczajną wierność", czyli wilczak to pies pewny siebie, zrownowazony, ktory wie, ze JEGO WLASCICIEL jest jego przyjaciem. I dlatego oba kluby rasy, czyli zarowno Czesi jak i Slowacy oczekuja, ze na atak pozoranta pies odpowie w ten sam sposob. Gdyby w tym momencie skoczyl mu z radoscia z ramiona to slaby bylby z niego wilczak...
Mowisz o Wilczaku SPROWOKOWANYM. I dziwilabym sie gdyby komus przeszkadzalo to ze pozoranta zaatakuje.
A ja wracam ciagle do normalnego zycia, do psow ktore sa z wlascicielem i w pewnym momencie same decyduja ze "ten co podchodzi jest zly". Znam wzorzec i cenie sobie wszystkie jego elementy, nawet slawetna stara "nieufnosc" ale ja mowie o wrogosci.
I jesli przeszkadza Ci slowo przyjaciel dam inne - Wilczak ktory wie ze czlowiek nie jest jego wrogiem.
I takie sa w 90% znane mi polskie Wilczaki, wiec chyba prawie wszystkie sa nietypowe? :P