Los bericht bekijken
Oud 20 June 2006, 13:09   #31
Gaga
VIP Member

Gaga's schermafbeelding

Send Message via Gadu Gadu to Gaga
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Lila
AniaS-nie wiedziałam, że moje słowa staną się dla niektórych pożywką do rozpętania burzy. Moim celem nie było zarzucanie czegokolwiek właścicielom Draco...
Skoro nie bylo to DLACZEGO w tak bezwzglednych slowach skrytykowalas obecnosc tych ludzi z ich psem na wystawie?

Pozwol ze przypomne nam co napisalas : Niestety sędzia Śliwka nie wziął pod uwagę w ogóle charakteru psa (ze szkodą dla opinii o wilczakach). Draco wystawiany był na kolcach, grubej lince i w skórzanych rękawiczkach. Nikt się temu nie dziwił, bo właściciel miał wielkie trudności z utrzymaniem go i poskromieniem jego agresji

A czy to nie jest zarzut, ze sobie nie radza z psem? Że taki Draco szkodzi opinii całej wilczakowej populacji?! Że jest agresywny?!
Poprosiłyśmy o wyjaśnienia. O dokładny opis sytuacji, bo z innych źródeł (od ludzi patrzących na CzW) wiedzieliśmy coś zupełnie innego. I co? I nic. Zamiast tego - wyjaśnienia w stylu " ja nie chciałam, nie miałam na myśli nic złego, ja niewinna".

A te kolce? Ta afera z kolcami puszczona na forum i na dogomanii??? Nie jestes pewna to skad to ferowanie wyrokow?
A charakter? Z reka na sercu powtorzysz, ze pies mial agresywny charakter?
Czy Ty myślisz, że sędziowie nie czytają takich rzeczy? A nawet, jeśli nie oni, to ich znajomi? Jak można zarzucic komus niekompetencje na podstawie "wydawania sie"?

Wiez, ja na porownaniu w Nowym Dworze mialam niefart pokazywac Cheya obok polujacego na niego Alkora, na zdjeciach mam, jak mi pies sie zatrzymuje, zmienia tor biegu i cs-uje, zamiast BIEGAC. I jakos nie przypominam sobie abym wyrazala jakies pretensje do Krzyska w zwiazku z sytuacja. Ot jeden pies chce dorwac drugiego i tyle. Ale zebym miala z tego robic afere??
I wypisywac, że Alkor jest agresywny? Że wystawia złe świadectwo wilczakom? I że trzeba w to miejsce "normalne" wilczaki pokazywac?! Do glowy mi nie przyszlo!

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door AniaS
Nic do nich nie mam, a wręcz byli bardzo mili i całe szczęście nie pozostawieni samym sobie.
Tak Mirek zachowal sie jak gospodarz! Pomogl gosciom. Znajac Mirka nie jestem zdziwiona.
Za to Ty pojechalas po nich bez litosci..

Citaat:
Nie zmienia to jednak faktu, że występ psa nie wywołał pozytywnych komentarzy. Jedno co zrobiłam źle to niepotrzebnie napisałam o "kolcach" bo możliwe, że była to inna obroża (wydawało mi się, że widziałam kolczatkę).

WYDAWALO CI SIE??
Na podstawie "wydawania" piszesz takie rzeczy i hurtem rozrzucasz je po internecie???
A ja widzialam w tymze necie wlasnie pozytywny komentarz na temat Draco. I dlatego jeszcze raz pytam, JAK DOKŁADNIE DRACO się zachowywał?
Dobrze, ze nie wydawalo Ci sie, ze kogos zamordowal....wtedy slowo "niepotrzebnie" niewiele by zmienilo.

Citaat:
Za to przepraszam.
Moze przepros rzeczonych? To im zrobilas piekna opinie: ( Chwala Margo, ze nie powtorzyla tych cudow. Inaczej palilibysmy sie tu wszyscy ze wstydu

Citaat:
Ale nie przeginajmy w drugą stronę - nikt mi nie wmówi, że pies skakał do rąk i "tyłków" innych psów z radości
A kto mówi, ze skakał do psich "tyłkow" z radości? Przytocz, bo nie widze.
Dla jasnosci, pisalas, ze pies zaatakowal rece.
Z relacji, jak rowniez wlasnego skromnego doswiadczenia wiem ze takie "ataki" to nic innego jak zabawowe wybryki.

Citaat:
Potwierdzali moje spostrzeżenia inni oglądający konkurencję, ich komentarze i pytania "czy wilczaki są faktycznie agresywne?".
Ta Twoja publika chyba byla przy innym ringu, albo dokonala wyraznego podzialu bo opinie, ktore ja znam sa skrajnie inne. I nie dotycza TYLKO Draco ..

Citaat:
Nie będę jednak rozstrząsać tego czy pies był czy nie agresywny, czy właściciel sobie radził czy nie, bo nie to było moim celem.
To moze powiesz WRESZCIE CO bylo celem? Bo jakos go znalezc nie umiem....Skoro jestes tak doskonala obserwatorka i interpretatorka psich zachowan to ja sie chetnie czegos naucze...i bede mogla wiedziec na co zwracac uwage wystawiajac psa...

Citaat:
Opisałam tylko, że pierwszy raz spotkałam się z takimi sytuacjami w ringu i skrytykowałam owszem, ale sędziego, który wykazał totalną ignorancję nie reagując w ogóle na zamieszania. Może i sędzia jest "pewniakiem" ale rasę naszych psów głośno określił jako "wstecznictwo" w negatywnym tego słowa znaczeniu i stwierdził, że nic dobrego nie może być z 50% wilka i 50% psa (nawet dziewczyna z boku zrobiła zdziwione oczy mówiąc, że wg jej wiedzy to wilka jest zaledwie 30%, no ale sędzia może wie lepiej...). W moich słowach nie było ani grama wrogości czy złych intencji..

Aboslutnie! Sama slodycz i cieple slowa!! Czy Ty nas naprawde masz za idiotow?? A jesli to nie jest wrogosc to JAK wyglada wrogosc w Twoim wykonaniu? Az strach sie bac.

Citaat:
Jeśli więc ktoś wykorzystał moje słowa by dać upust swoim antypatiom i sączyć jad twierdząc, że to ja sprowokowałam to NIE ŻYCZĘ SOBIE.

Tak jak i ja nie zycze sobie aby u powazanego sedziego psuc opinie o rasie, psuc opinie o wlascicielach czw piszac takie teksty, jak napisalas. Nie zycze sobie aby czyjes anse siegaly poza granice kraju, i nie zycze sobie takiej podlosci z jaka mialam do czynienia czytajas Twoje posty.

Citaat:
Jeśli ktoś kto miał od dawna wysokie ciśnienie wykorzystał moje słowa jako furtkę do wyładowania swoich emocji to niech powie otwarcie "nareszcie mogę sobie poużywać" i nie chowa się za moją wypowiedzią, bo nie taki był mój zamiar.
Ponawiam pytanie : a jaki???
I co jak co, ale to Ty się w tej chwili chowasz.

Citaat:
Posiadanie wilczaka nie sprawia automatycznie, że należę do tego "światka" więc nie mogę "knuć intryg"..
Nie spodziewam sie (z doswiadczenia) otrzymania odpowiedzi ale chetnie bym przeczytala KTO wg Ciebie knuje intrygi i czyjej intrygi padlas ofiara??

Citaat:
Z resztą przeczytajcie jeszcze raz moje posty i swoje i poczujcie gdzie jest tyle jadu i agresji (która z resztą jak widzę przenosi się i na inne osoby i sytuacje), o której piszecie.
Agresji? W stosunku do innych osob? Możesz konkretnie? Żeby w końcu nie bylo niedomowień i "bo mi sie wydawało" ?

Citaat:
I jeszcze mam prośbę - nie wywołujcie mnie do dalszych wyjaśnień. Nie napiszę nic więcej (co chciałam to napisałam. Ci, którzy potrafią utrzymać swoje emocje w ryzach zrozumieją.) bo i tak zawsze znajdzie się ktoś, kto wykorzysta moje słowa dla własnych celów.
Ja tam do nikogo nie żywię wrogości i takowej nie wyrażam w swoich postach...
Oj, ANiu, toz Ty aniol jestes! A mysmy sie nie poznali.. ech.... A nam pozostanie "wydawanie sie", bo Ty znow nic nie wyjasnisz do konca.

Generalnie zlamalas pewne tabu: dotychczas nie byly krytykowane potkniecia ani wystawcow ani zachowania psow. A jesli byly to bez zlosliwosci. Byla pewna umowa, ktorej wszyscy sie trzymali. Z pelna tolerancja, czesto z pomoca - co zostalo wczesniej wykazane. Ta "straszna" nie fair Lucka, na NAPRAWDE prestizowej wystawie na Slowacji, bez chwili zastanowienia pomagala innym (w tym mnie) lepiej pokazac psa. I czapki z glow!
Tacy wystawcy tworza te klase, ktora dla mnie jest wspaniala cecha tego srodowiska. Niezaleznie od tego kto ma jakiego psa, dotychczas spotykal sie z zyczliwoscia i pomoca.Ja osobiscie jestem wielka oredowniczka nie mieszania samych psow w sprawy miedzyludzkie. Co wykazalam z Manifescie. I Ty nagle burzysz wszystko to, co bylo PONAD ludzkimi animozjami- bo ze takie zawsze sa to normalne. Pokazalas setkom ludzi, ze srodowisko wystawcow wilczakow jest niesympatyczne, wrogie...
Dlaczego? Co chcialas osiagnac??
Pewnie i tak sie nie dowiem....choc moze i dobrze, nadal bede mogla wierzyc w to, czego mnie mnie czw nauczyl wczesniej.....

Kto wiatr sieje, ten burze zbiera.

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。
Gaga jest offline   Met citaat reageren