Myslím, že Jana má také trochu pravdy i když to, myslím, neformulovala zrovna šťastně a srozumitelně. Ani já si nemyslím, že by každý měl se psem cvičit a skládat zkoušky. Ale zcela jistě by měl každý pes i fena, kteří jdou do chovu (jsou uchovněni) prokázat své pracovní schopnosti.
Jakou formou to prokáží je samozřejmě na diskuzi. Nejjednodušší je složení zkoušky ale pokud se najde i jiná alternativa, nebude to jistě na škodu. Zcela jistě ale není prokázaním pracovních schopností psa uběhnutí 40 nebo 100 km u kola. To je jen (a tím to nijak nesnižuji, ba naopak) osvědčení vytrvalosti a fyzické zdatnosti psa.
Já osobně bych byl pro povinné složení zkoušky, ohodnocení v klubovém závodě nebo alespoň předvedení základních schopností v rámci bonitace (je mi jasné, že budu označen za blázna, protože by se tím bonitace neúměrně protáhla).
A názor, že např. přivolání je spíše předvedení schopností psovoda - naprosto souhlasím. Ale to je každá zkouška a jakýkoliv pracovní výkon se psem. Psa to vždycky musí naučit psovod. Co je tedy, Danielo, v takovém případě prokázání pracovních schopností psa ?
|