Quote:
Originally Posted by monikasz
Mam jeszcze pytanie w kwestii formalnej - jak jest z pościelą, czy jest na miejscu, czy lepiej brać własne śpiwory ?
|
Posciel jest.... Ale jak ktos lubi grube przykrycie to moze dodatkowo cos zabrac...
Quote:
Margo - myślę, że do Twojej "ludzkiej" listy dopisałabym jeszcze dla "tropiących" o poranku jakieś nieprzemakalne buty, ewentualnie spodnie, bo trawa mokra 
|
W tym wypadku lepiej plastikowe klapeczki.... Dobre na kladzenie sladu (ladnie zostaje zapach

), latwo sie je suszy i ogolnie sie przydaja... :P
Quote:
Originally Posted by konek
Ja bym dopisała do tego jeszcze jakieś lusterko dla kobiet bo w domkach nie ma a czasem dobrze sobie przypomnieć jak wyglądamy
|
Po kilku dniach w sloncu i kurzu to czasem lepiej siebie juz nie ogladac...
Quote:
dobrze mieć rower
|
RACJA!!! Jak ktos chce robic wytrzymalosciowke VZ to niech nie zapomina o rowerze....! A na VZ2 o SUPER wygodnych butach...
Quote:
Margo a może podaj tekst meldunku po czesku jaki się składa przed egzaminem sędzinie, bo jak sobie przypomnę, że słowo sędzina po czesku brzmiało u mnie równoznacznie ze słowem rozkrok, to może lepiej poćwiczyć wcześniej i nie mieć ściągawki na egzaminie jak ja 
|
Juz podaje:
*** na poczatku
Pane (paní) rozhodčí, psovod ...[Wasze imie].., se psem ...[Imie psa]....., je připraven k provedení zkoušky podle ...[Nazwa egzaminu].
*** na koncu
Pane (paní) rozhodčí, psovod ...[Wasze imie].., se psem ...[Imie psa]....., hlásí ukončeni zkoušky.
Quote:
I mam pytanie jakie egzaminy wchodzą w czeskie ratownicze (záchranářské)
|
ZZZ
ZZP 1.-3.
ZLP 1.-3.
ZVP 1.-3.
ZZS
ZPJ
ZTV
VZ 1.-3.
ZZP-N
ZLP-N
ZVP-N
Quote:
a jakie w NZŘ ?
|
Podstawowe, ktore robimy to:
ZZO
ZM
ZVV I
ZVV 2
ZVV 3
Sa jeszcze "specjalne":
ZMMP (dla malych ras)
ZMP 1 (dla malych ras)
ZPS 1 (tropienie)
ZPS 2 (tropienie)
ZPO 1 (obrona)
ZPO 2 (obrona)
Quote:
A czy prócz RH-E, o którym było mówione wcześniej w 'záchranářské' wchodzi też typowy czeski kwalifikujący egzamin ratowniczy ZZZ (zkouška záchranářské způsobilosti) ?
|
Z tego co wiem, to raczej skonczy sie tylko na RH-E.
Ale i tak psy bedziemy uczyc roznych rzeczy. A na obozie mozemy uzgodnic co chcemy robic (wszystko zalezy od warunkow i liczby chetnych - na jeden egzamin musi byc min 6 osob, bo inaczej sie nie oplaca sciagac sedziego).
Co do egzaminow ratowniczych to problem z nimi jest taki, ze potrzeba sie do nich przygotowac PRZED obozem (bo sa troche inne). Wiec gdyby byla grupa chetnych robic takie egzaminy to mozna by bylo pozamiawiac sedziego nawet na wieksza ilosc takich testow.... Ale w tym roku sie z tym nie wyrobimy... Mi juz teraz odpadl Jolek i Belka, wiec zamiast isc "w gore" bede musiala robic podstawowe szkolenie z psami... Eligo jest za maly na wszystko, a z Ali i Balrogiem pozostanie mi raczej posluszenstwo ZZO, BH i podobne...