Quote:
Originally Posted by Mirkawolf1
Pokud neplanujete do budoucna mit z tech dvou chovny par (coz nelze zarucit ze se povede), tak je asi lepsi mit dva psy nebo dve feny. Anebo psa a fenu, a jednoho vykastrovaneho.
Nerikam ze se to neda zvladnout, ale pes a fena dohromady, a vyloucit nezadouci kryti, to je treba hodne pevnych nervu a trpelivosti nejen vasi, ale taky sousedu atd.
|
Naprosto souhlasím s Mirkou. Mám fenu a měl jsem psa (vloni mi zemřel a mám už dalšího), takže o problémech mohu vyprávět. Nejsem příznivcem kastrace psů (kastráti většinou nejsou schopni žít plnohodnotně ve smečce a jejich chování se velice vzdaluje přirozenému chování šelmy, pro které si vlčáky většinou pořizujeme). Proto jsem volil vasektomii (odstranění chámovodů), při které zůstane plnohodnotná tvorba všech samčích hormónů ve varlatech, pouze spermie nemají kudy vycházet ven. Přesto jsme museli vždy při hárání psa i fenu oddělovat (bylo nám to doporučeno veterinářem, protože není dobré ze zdravotních důvodů, pokud pes kryje fenu několikrát za den po celou dobu ovulace). Samozřejmě, že jsme je občas pustili aby si "užili". Na druhou stranu jsem nikdy neměl problémy s nakrytím. Žádné počítání dnů od počátku hárání, žádné stěry nebo měření testosteronu. Prostě když náš pes fenu poprvé nakryl, počkali jsme 2-3 dny a jeli jsme na skutečné krytí.
V každém případě je držení feny a psa nejkomplikovanější varianta.
Pavel