View Single Post
Old 18-02-2004, 20:46   #3
Pavel
Moderator

Pavel's Avatar

Send a message via Skype™ to Pavel
Default Re: Můžete mi někdo prosím poradit?

Milá Lucko,
Quote:
Originally Posted by Lucie
který je odmala docela plachý a bojácný.
Už tahle úvodní věta naznačuje, že první chybu jsi zřejmě udělala již při výběru štěněte. Brát si plaché a bojácné štěně většinou znamená připravit si více problémů do budoucnosti. Takové štěně potřebuje podstatně intenzivnější socializaci, které jediná může (ale nemusí) jeho problémové chování změnit.

Quote:
Navíc rozkouše opravdu vše, od žídlí, stolů a kdejakého jiného nábytku až po jakýkoliv papír, který si klidně vezme ze stolu, nebo odkudkoliv.
Kousání je problémem všech štěňat (nebo možná existují i výjimky). Ale je nutné ho odmala důsledně usměrnit. Především kousání domácího zařízení a "loupežím" věcí ze stolu je nutné rázně a důsledně zabránit. Vím o čem mluvím, protože mám sám fenu, u které jsme to druhé v mládí zanedbali a nyní už se s jejími "loupežemi" prakticky nedá normální cestou nic dělat.

Quote:
A to nemluvím o zahradě, která je naprosto zdevastovaná. Vytrhá i menší stromky, nebo klidně rozkouše růže a nic mu nevadí.
To také znám. Bránit se tomu dá ale mnoha různými způsoby. Ale především, pokud mám psa na zahradě, musím tomu i zahradu přizpůsobit.

Quote:
Rodiče mu koupili kotec ale po druhém dnu co tam trávil dobu, kdy jsem byla ve škole se tak urputně snažil dostat s kotce, že si zlomil oba špičáky a byl nutný okamžitý veterinární zákrok.
Není kotec jako kotec. Pokud je kotec vyroben z pletiva nebo ocelových sítí, je obroušení nebo zlomení špičáků poměrně časté. Já osobně mám nejlepší zkušenost s kotci, které mají mříže z pozinkovaných trubek cca. 1,5 cm v průměru. Pokud jsou jednotlivé trubky dostatečně blízko, pes je nemá šanci kousnout.

Quote:
Jinak je docela poslušný, chůze u nohy mu jde velmi dobře, máme jen problémy s přivoláním, když chce někam, prostě jde...
Chodíte někam cvičit ? Výcvik je přirozenou formou socializace a současně si i majitel upevňuje své postavení vůči psovi. Pokud jsi z Prahy, klidně se ozvi (602321477), můžeš chodit na cvičák k nám.

Quote:
Dále sem se chtěla zeptat, jestli jeho zlámané špičáky nebudou brány jako vada při výstavách?
Pokud špičáky zcela chybí, měla bys mít vždy s sebou potvrzení od veterináře, že byly odstraněny v důsledku úrazu. Pokud jsou pouze zkráceny, neměl by to být zásadní problém.

Quote:
A kdy je nejlepší čas, brát ho na ně a co by měl pes který tam jde zvládnout?
Pes se může účastnit výstav již od svých 6 měsíců. Takže klidně už na ně můžeš chodit. Podrobnosti o výstavách najdeš v celé sérii článků, které psala tehdejší předsedkyně sboru rozhodčích Vladimíra Tichá :
Výstavy psů - věčné téma
Výstavy psů - věčné téma: co je to výstava psů ?
Výstavy psů - věčné téma: co jsou to 'skupiny FCI' a 'výstavní třídy'?
Výstavy psů - věčné téma: co to jsou 'výstavní soutěže'?
Výstavy psů - věčné téma: jak se přihlásit na výstavu psů ?
Výstavy psů - věčné téma: jak výstava psů probíhá?
Výstavy psů - věčné téma: jak je třeba psa na výstavu připravit?
Výstavy psů - věčné téma: jaké jsou nejčastěji vytýkané chyby na výstavách ?
Výstavy psů - věčné téma: co to jsou tituly CAC, CACIB apod. ?

Quote:
ikdyž byly "malé" problémy s otvíráním tlamy.
To je ovšem jedna ze základních věcí, které by pes měl zvládat bez problémů. Jak na výstavách, tak na bonitaci. Vše je jen otázkou výcviku. Zkus si najít čas a přijet třeba na letošní první setkání ČsV v Křenicích 29.2.2004 (viz podrobnosti zde). Rádi Tě tam s Tvým hafíkem přivítáme. Součástí programu bude i nácvik některých prvků, potřebných pro výstavy a bonitace.

Pavel
Pavel jest offline   Reply With Quote