Milá Lucko,
Quote:
Originally Posted by Lucie
který je odmala docela plachý a bojácný.
|
Už tahle úvodní věta naznačuje, že první chybu jsi zřejmě udělala již při výběru štěněte. Brát si plaché a bojácné štěně většinou znamená připravit si více problémů do budoucnosti. Takové štěně potřebuje podstatně intenzivnější socializaci, které jediná může (ale nemusí) jeho problémové chování změnit.
Quote:
Navíc rozkouše opravdu vše, od žídlí, stolů a kdejakého jiného nábytku až po jakýkoliv papír, který si klidně vezme ze stolu, nebo odkudkoliv.
|
Kousání je problémem všech štěňat (nebo možná existují i výjimky). Ale je nutné ho odmala důsledně usměrnit. Především kousání domácího zařízení a "loupežím" věcí ze stolu je nutné rázně a důsledně zabránit. Vím o čem mluvím, protože mám sám fenu, u které jsme to druhé v mládí zanedbali a nyní už se s jejími "loupežemi" prakticky nedá normální cestou nic dělat.
Quote:
A to nemluvím o zahradě, která je naprosto zdevastovaná. Vytrhá i menší stromky, nebo klidně rozkouše růže a nic mu nevadí.
|
To také znám.

Bránit se tomu dá ale mnoha různými způsoby. Ale především, pokud mám psa na zahradě, musím tomu i zahradu přizpůsobit.
Quote:
Rodiče mu koupili kotec ale po druhém dnu co tam trávil dobu, kdy jsem byla ve škole se tak urputně snažil dostat s kotce, že si zlomil oba špičáky a byl nutný okamžitý veterinární zákrok.
|
Není kotec jako kotec. Pokud je kotec vyroben z pletiva nebo ocelových sítí, je obroušení nebo zlomení špičáků poměrně časté. Já osobně mám nejlepší zkušenost s kotci, které mají mříže z pozinkovaných trubek cca. 1,5 cm v průměru. Pokud jsou jednotlivé trubky dostatečně blízko, pes je nemá šanci kousnout.
Quote:
Jinak je docela poslušný, chůze u nohy mu jde velmi dobře, máme jen problémy s přivoláním, když chce někam, prostě jde...
|
Chodíte někam cvičit ? Výcvik je přirozenou formou socializace a současně si i majitel upevňuje své postavení vůči psovi. Pokud jsi z Prahy, klidně se ozvi (602321477), můžeš chodit na cvičák k nám.
Quote:
Dále sem se chtěla zeptat, jestli jeho zlámané špičáky nebudou brány jako vada při výstavách?
|
Pokud špičáky zcela chybí, měla bys mít vždy s sebou potvrzení od veterináře, že byly odstraněny v důsledku úrazu. Pokud jsou pouze zkráceny, neměl by to být zásadní problém.
Quote:
A kdy je nejlepší čas, brát ho na ně a co by měl pes který tam jde zvládnout?
|
Pes se může účastnit výstav již od svých 6 měsíců. Takže klidně už na ně můžeš chodit. Podrobnosti o výstavách najdeš v celé sérii článků, které psala tehdejší předsedkyně sboru rozhodčích Vladimíra Tichá :
Výstavy psů - věčné téma
Výstavy psů - věčné téma: co je to výstava psů ?
Výstavy psů - věčné téma: co jsou to 'skupiny FCI' a 'výstavní třídy'?
Výstavy psů - věčné téma: co to jsou 'výstavní soutěže'?
Výstavy psů - věčné téma: jak se přihlásit na výstavu psů ?
Výstavy psů - věčné téma: jak výstava psů probíhá?
Výstavy psů - věčné téma: jak je třeba psa na výstavu připravit?
Výstavy psů - věčné téma: jaké jsou nejčastěji vytýkané chyby na výstavách ?
Výstavy psů - věčné téma: co to jsou tituly CAC, CACIB apod. ?
Quote:
ikdyž byly "malé" problémy s otvíráním tlamy.
|
To je ovšem jedna ze základních věcí, které by pes měl zvládat bez problémů. Jak na výstavách, tak na bonitaci. Vše je jen otázkou výcviku. Zkus si najít čas a přijet třeba na letošní první setkání ČsV v Křenicích 29.2.2004 (viz
podrobnosti zde). Rádi Tě tam s Tvým hafíkem přivítáme. Součástí programu bude i nácvik některých prvků, potřebných pro výstavy a bonitace.
Pavel