View Single Post
Old 12-09-2006, 12:23   #32
Ori
Senior Member

Ori's Avatar

Send a message via Skype™ to Ori
Default YY

Oczywiscie u wiekszosci psow patrzenie w oczy jest wymuszone (wyuczone), ale idac dalej tym tokiem myslenia... kazde cwiczenie jest wymuszone
-wymuszone jest chodzenie przy nodze, bo naturalne jest bieganie z przodu i wachanie terenu
-wymuszone jest przywolanie, bo uczymy go od malego na zarcie, a Wilczaki nie uczone biegaja samopas i maja pancie gleboko..
-wymuszone sa skoki w ta i w tamta, bo kto widzial skakac na polecenie i ze statycznego siadu przy nodze
- wymuszony jest wreszcie aport bo idiotyzmem jest oddawanie zdobyczy
Mozna by tak ciagnac w nieskonczonosc...
Jednak chcemy tych rzeczy uczyc naszych psow, a przynajmiej ja chce. Znam wlascicieli Wilczakow ktorzy wola miec dzikie, wolne zwierzeta, nieskrepowane takimi rygorami, mi taki model nie odpowiada, dla mnie dzikie zwierzeta sa w lesie, a w domu sa wychowane psy. Kazdy ma wybor...

Wiec nie mowcie o wyuczeniu patrzenia!

Znam tez psy ktorych prace obserwuje od lat jak Azir czy Kiara dla ktorych kontakt wzrokowy jest rzecza naturalna i oczywista!
Podobnie moje psy na treningu chca na mnie patrzec + bo jak inaczej zauwaza smakolyki...
Racje ma jednak Daiva, czesto sa to spojrzenia bokiem, przy pelniej kontroli tego co sie dzieje w otoczeniu

Co do uwagi Przemka ze Obedience powinno uwzgledniac rase
po pierwsze
Obedience uwzglednia temperament danej rasy, dlatego np w Szwecji za start z Borderem dostaje sie od razu punkty ujemne
a ze u nas tego nie ma to nie wina Obedience
po drugie
uwzglednia sie glownie roznice w SZYBKOSCI wykonywania cwiczen,
nie sadze by ktokolwiek wchodzil w niuanse ze np Wilczak nie lubi patrzec w oczy a inny pies nie lubi robic waruj na mokrym podlozu itp

A z reszta wiemy sami ze w warunkach domowzch, czy nawet niestresujaych nasze Wilczaki beda z zapalem wygladac smakolykow w naszch oczach, wiec trudno mowic o unikaniu kontaktu.

Obedience jak wskazuje definicja to SZKOLENIE SPORTOWE i wielki polski boom na Obedience juz troche przygasa, gdy kryteria sie zaostrzaja. To normalne i oczywiste. Nie kazdy chce miec w domu sportowca

Najlepiej wziac z tego co dla nas najlepsze i wykorzystac, a reszte pozostawic pfofesjonalistom.
A my po prostu... bawmy sie