View Single Post
Old 12-03-2004, 09:54   #3
rocco
REJPAL

rocco's Avatar

Tak z tvé odpovědi opravdu nejsem moudrá....
Quote:
Vidím, že jsi zaregistrovala chybu v naší databázi ... Je tam
(bohužel) už dlouho...
to je možné, ale barva mě nikdy nenapadla sledovat - kromě hnědé Audrey btw. Rocco je hnědší než ona (jak potvrdilo několik zcela nezávislých oslovených kolemjdoucích), přeji si zapsat hnědou barvu srsti :0)))). Chyby máte v databázi podstatnější, jako v každé....
Ale neodpověděla jsi mi na mou zcela konkrétní otázku jak a kdo rozlišuje barvu srsti ČSV v databázi wolfdogu ? Rocco a ostatní čévéčka mění barvu srsti během roku a i věkem. Tak v jakém věku a kdo to u Vás určí - a když sama píšeš, že to nejde z fotky (pak mě odkazuješ do databáze na fotky ???) - tak to utvoří wolfdog "komisi pro barvu" a budou Vám majitelé dokazovat, že mají vlkošedé zvíře ????? Opravdu to nechápu...zase je někdo moudřejší než ostatní....a pak barvu popíše každý člověk jinak - každý vidí jinak, takže jaká škála vlkošedé ? Máte vzorkovník, který se přiloží na psa ??? Já si to opravdu nedokážu představit.
Eva

Jelikož toto téma zaujalo několik lidí, kteří nepřispívají a pouze čtou :0))) a i kompetentnější lidi než jsem já, kteří se odmítají na wolfdog registrovat, ale svůj názor napíšou...tak přeposílám názor na toto téma od Moniky Soukupové (pokud někdo neví, kdo to je: poradkyně chovu, mezinárodní rozhodčí, dlouholetá chovatelka ČSV, ch.s. "z Molu Es").

V Itálii bývá každoročně předvedeno kolem 100 zvířat. Mnoho zvířat mohou rozhodčí vidět i v chovatelských stanicích a žádnou jinou
barvu, než vlkošedou v Itálii nikdo nikdy nezaznamenal a nestandartně
zbarveného jedince neposuzoval. Samozřejmě, odstíny vlkošedé barvy jsou různé, tak jak to umožňuje standard. Tmavošedá barva či zbarvení bez masky se zvířatům zaznamenává do bonitačního kódu. Tmavošedá s maskou je přípustné zbarvení a rozhodně známku nesnižuje.
Nikdo z rozhodčích nebazíruje na tom, má-li předváděný jedinec žlutou či
téměř bílou podsadu a jestli má ušní boltce více zrzavé než ten vedle.
Odstíny se mění obdobím, feny po štěňatech mění zcela odstín a sytost
vlkošedé barvy. Ti, kteří bazírují na odstínech stříbrošedé či žlutošedé
barvy jsou čevéčkáři považováni za neznalé plemene a standardu vesměs.
Kdo z vás laiků na wolfdogu posoudí, který jedinec na fotografii je žlutošedý či již stříbrošedý a nebo prostě jen vlkošedý??? Budete měnit odstíny na požádání majitele a s ročním obdobím či přelínáním
feny po štěňatech? Nedělejte problémy a vědu z toho, kde to není zapotřebí. Posuzování a srovnávání jedinců dle standardu nechte rozhodčím. Chcete-li i nadále uvádět jiné údaje, než mají jedinci plemene ČSV uvedeny v průkazech původu, bude to považováno za údaje lživé či smýšlené. Místo posuzování barvy dle fotografie a nechávání se informovat :0) bych doporučovala do Itálie vyrazit.

Pozn. Do p.p. štěňat ČSV v ČR se píše barva šedá ci vlkošedá(povážováno za totéž).
Monika Soukupová
rocco jest offline   Reply With Quote