Quote:
Originally Posted by leila
prvy rok je najdolezitejsi, a preto by ma zaujimalo, ako rychlo ma pes rast do vysky a priberat na vahe, aby to neublizilo jeho klbom, aby to bol pozvolny a primerany rast... dufam, ze som sa zrozumitelne vyjadrila a dakto ma pochopi
niekto tu pisal (naozaj si nespomeniem, dufam ze sa nepletiem), ze za tyzden mu stenidlo narastlo o 6 cm... podla coho sa mam teda riadit, aby som vedela ze pes mi rastie "dostatocne rychlo" resp. pozvolna?
|
Najrychlejsi rast je cca v prvom polroku zivota, potom sa to v principe spomali a psik uz len dorasta. S rychlostou rastu toho vela neurobis (teda pokial nenechas stena podvyzivene), dolezite je preto sledovat, ci sa vyvija dobre. Odporucila by som ti najst si dobreho veterinara, ktoremu nevadi ked obcas prides len pozriet a pokecat, aby ho obzrel odbornym okom. Dolezite je zabezpecit spravnu vyzivu - dostatok bielkovin, aby malo stena z coho rast, a dostatok zelatiny, chrupaviek, vitaminov a mineralov, aby kosti stihali osifikovat spravnou rychlostou a chrupky dorastat.
Ja som od malicka zaviedla ako doplnok stravy Canvit Chondro MAXI 0,5 kg, sluzi ako pamlsok (ide sa za nim utrhnut) a zaroven ako doplnok vyzivy. Sucinda ma teraz necelych 8 mesiacov, velka skoro ako dospele a klby aj pohyb ma v poriadku (este uvidime ako dopadne rentgen az dopadne).[/quote]