Quote:
Originally Posted by igienator
I brawo dla Ciebie. Za ludzką postawę wobec piesków, za wkłąd w rozwój rasy, i wreszcie za utarcie nosa Czechom, którzy myślą że ludzię są równi i równiejsi.
* Niepotrzebne skreślić
|
To ja skrelam slowo "Czechom" bo to zbyt duze uogolnienie. W Czechach jest przecoez nakomita wiekszosc uczciwych porzadnych hodowcow i fantastycznych ludzi

TO tylko tak dla porzadku
Quote:
Originally Posted by igienator
właśnie teraz czas ku temu najlepszy. Póki hodowli jest mało, włascicieli czeweczek niewielu, i jest szansa przegosować całą masę kontrowersyjnych uchwał. Np, HD i ED, bonitacje, biego czy inne takie.... Znaczit, są ludzie którzy nie chcieli by nic prześwietlać, ani bonitować ani tym bardziej biegać ale myślę że jak właścicieli i hodowli z kontrowersyjnymi wynikami będzie więcej to zrobienie czegoś będzie jeszcze trudniejsze niż teraz.
|
To jest dobra strona , ze jest nas jeszcze niewielu bo latwiej jest edukowac ludzi poki sa jeszcze namacalni poprzez bycie w stosunkowo niewielkim srodowisku. Im wiecej psow tym wieksze rozproszenie i mniej rzetelnej wiedzy do nich dochodzi. I dzieje sie jak modnymi rasami - kazdy wie najlepiej i zjadl wszystkie rozumy na temat rasy.
Ale i u nas jest juz sporo do nadrobienia. Bo jesli juz pojawiaja sie ludzie, ktorzy twierdza ze robienie przeswietlenia stawow jest niepotrzebne bo przeciez "pies chodzi" , jesli juz mamy do czynienia z proba zaklamania rzeczywistosci poprzez utajnianie zlych wynikow rtg to znaczy ze zaczyna dziac sie zle.
Nasze przepisy hodowlane sa zbyt liberalne, nie wyobrazam sobie hodowcy, ktory twierdzi ze kocha zwierzeta a jednoczesnie rozmnaza psy bez rtg,, no ale w swietle przepisow wolno mu. Dla mnie to nie jest hodowca... A co by szkodzilo zrobic obowiazek rtg, testow psychicznych.. ? Tylko pewnie podniosloby sie larum ze to nie jest potrzebne