View Single Post
Old 23-11-2006, 00:00   #18
z Peronówki
VIP Member

z Peronówki's Avatar

Send a message via MSN to z Peronówki Send a message via Skype™ to z Peronówki

Quote:
Originally Posted by rocco
Nebudu tu rozebirat tvuj prispevek vetu po vete, Margo, stejne si to "okecas" po svem.
My to nazywamy argumentowaniem....

Quote:
Vrh Data a Gejsi je krasna pribuzenska na Amura (me to nevadi, ale chovatelska komise v CR to nema rada , alespon to bylo v jejim prohlaseni )
Pokrewienstwo? To zart...? Wybacz, ale smieszna wydaje sie mowa o pokrewienstwie w przypadku miotu, ktorego Wright wynosi 6.6% przy sredniej czeskiej (a wiec kraju podobno uwazajacego na inbreed) kolo 13%. Dziwna jest mowa o pokrewienstwie w przypadku inbreedu 3-4 na Amura (1.8%), gdy komisja hodowlana pozwala na krycia z inbreedem 2-3 na Amura i 7,5%(!) (przyklad: http://www.wolfdog.org/pol/dbase/d7597.html), a miotow z inbreedem 3-4 sa w Czechach dziesiatki nie wspominajaco takich z 3-3, czy wlasnie nawet 2-3.... Wiesz - ten temat to jednak niewiele ma wspolnego z tym o czym piszesz...

A mowa o jakimkolwiek pokrewienstwie w tym wypadku jest... smieszna. Bo jesli ten miot uznamy za "pokrewny" to niestety sporo czesc miotow w Czechach trzeba uznac za hodowana w pokrewienstwie lub BARDZO BLISKIM pokrewienstwie...

Quote:
takze tezko by to byla v Cechach takova bomba.
I w kolko Macieju.... Rocco, mowimy o POLSCE. Mnie osobiscie interesuje jedynie czy dany miot ogolnie jest przydatny, z naciskiem na to czy bedzie DLA NAS uzyteczny... Od planowania hodowli w Czechach jest czeska komisja hodowlana. Mnie interesuje ogolnie populacja (z wiekszym zerknieciem na uzytecznosc dla polskiej populacji), a nie jedynie wartosc dla Czech... Bo zaden CZESKI miot nie bedzie SUPER UNIKALNY w Czechach. To chyba logiczne..

Quote:
Dalsi veci nema smysl rozebirat, ty jsi se vzhledla na Slovensku, ja slovensky zpusob "chovu" neuznavam a ze ma pes 40 km ? To ubehne kazdy dysplatik bez treninku - i Rocco
To masz ladnie zbudowanego dysplatyka... Ale dobrze wiesz, ze tych 40km wiele psow nie zrobi... Sa takie, ktore ledwo zipia po 20 km... Sama mialam (nie)przyjemnosc takie wilczaki widziec i dlatego osobiscie jestem za tym egzaminem, nawet jesli niektorym wydaje sie, ze sa na nic.... Wilczaki byloby o wiele lepiej zbudowane, gdyby wprowadzono 40km jako podstawowe wymaganie. A P1 bylyby O WIELE lepsze jakosciowo, gdyby warunkiem takiej oceny bylo uzyskanie na biegu oceny DOSKONALEJ. Dzieki temu P1 nie mialyby szansy dostac psy, ktore po przemalowaniu na brazowy kolor godnie moglyby reprezentowac nie CzW, ale dlugowlose owczarki "staroniemieckie"...

Quote:
Pro me ma vetsi vahu i blba ZOPka.
Ale co ma egzamin WYTRZYMALOSCI i BUDOWY do egzaminu CHARAKTERU i WYSZKOLENIA? To dwie rozne rzeczy...
Z tym, ze do 40km mozna "zmusic" kazdego, bo biegac potrafi kazdy wilczak. Ale do ZOPki potrzeba juz pracy i czasu. A to nie kazdy wlasciciel psa ma... ZOPke mozemy jedynie 'promowac'... :P

Quote:
Mnozte si CSV jak chcete, me je to jedno (aspon bude z ceho vybirat, jako v Italii, ktera ti taky lezi v zaludku)
Lezy, bo rzeczywiscie maja piekna populacje i masa psow sie u nich marnuje z powodu przekupnych sedziow i powiazan istnie mafijnych o jakim nas sie doprawda mimo wszystko nie snilo... Na szczescie i tam sa osoby, ktore nie hoduja jedynie CzW na futra , ale ktorym na rasie zalezy... Wiem, ze masz ograniczony kontakt z Wlochami to pewnej grupki ludzi, ale czasem warto zerknac na wieksza ilosc psow i zapytac sie dlaczego tylu Wlochow nie jezdzi na wystawy, dlaczego nie pokazuja sie na spotkaniach klubowych, dlaczego zamiast na wloska bonitacje wola jechac do Slowacji, czy Niemiec i dlaczego u nich na wystawie wilczak, ktory lezy na ziemi jest doskonaly, a ten ktory ma zrownowazony charakter jest "bardzo dobry"...

Tak promujesz bonitacje, badania i dobry charakter. Dlaczego wiec w przypadku Wloch najwiekszym Twoim uznaniem ciesza sie hodowcy, ktorzy tam nasza rase najwiecej psuja...? Ktorzy psow nie badaja do tego stopnia, ze rodowody ich szczeniat sa prawie czyste - dobrze jesli choc ojciec i matka maja jakies oficjalne wyniki. Ktorzy w zyciu nie zaliczyli nawet jednego testu uzytkowosci, a cale osiagniecie ich hodowli, ktora wypuscila "na rynek" setki psow jest mniejsze niz ilosc egzaminow, ktore zaliczyly tylko moje wlasne Bure (a przeciez zaden ze mnie szkoleniowiec)? Dlaczego tak sie zachwycasz psami, ktore na ringu stoja tylko dlatego, ze dostaly odpowiednie srodki. A jak nie dostaly to zachowuja sie jak dzikie wilki wyciagniete z wybiegu? Reczywiscie mamy isc sladem Twojego zachwytu i przerobic bonitacje tak, aby zaliczyl ja kazdy, nawet najbardziej strachliwy pies, jak to zrobiono na wloskich bonitacjach? Mamy zaczac zapraszac tylko sedziow, ktorzy sa na tyle ukladowi, aby dalo sie dogadac i nasze wlasne psy zeszly z P1, a reszte sedziow wyzywac od "nie znajacych sie slowackich nacjonalistow"?

Wlochy krytykuje i pewnie jeszcze dlugo bede krytykowala. Sa tam piekne psy, wlasciciele, ktorzy CzW kochaja, ktorzy z nimi cwicza. Wlosi maja niezle psy pracujace w ratownictwie i niezla baze genetyczna....(oni takimi postami nie poczuja sie dotknieci, bo ich nie dotycza). Ale maja tez mase osob, dla ktorych wilczak to jedynie ladny przedmiot, ktory ma ladnie wygladac i siedziec cicho (taka roslinka). I czesto do tych osob zaliczaja sie tzw "uznani hodowcy". I wybacz, ale oni mojego uznania nie zdobeda nigdy...

Quote:
ono upravovat si bonitacni kody na P1 taky o necem svedci
LRocco - wybacz, ale nie wiedzac o czym mowisz, mowisz oszczerstwa. Bylas na bonitacji w Roudnicy i doskonale wiesz, ze Eligo dostal ocene P1 - wiec skad nagle taki napad w stylu "NIKT NIC NIE WIE"....
Na przeglad hodowlany pojechalismy z Eligo do sedziny Soni Bognarovej ze Slowacji. Dostalismy od niej wynik A67 Oc P1
(tutaj skan karty oceny: http://www.wolfdog.org/help/th_Eligo.jpg). Sedzina zadnych zmian nie zrobila, a nikt oprocz niej nie mial prawa niczego w tej karcie ruszac. Wiec nie mowi mi prosze, ze JAKIES zmieny O CZYMS swiadcza... Ja do bonitacji podeszlam powaznie i tego samego oczekuje z drugiej strony.... I jakiekolwiek gadanie o falszowaniu wynikow swiadczy o wybujalej fantazji... A szczegoly? Te mozna dostac z pierwszej reki, bo od samej sedziny...

Quote:
Mnoz si v PL CSV jak chces, ale v CR by se mely predpisy dodrzovat a to vsichni bez vyjimky (i ty jsi clenkou
) .
Nie, zgodnie z wytycznymi FCI jako czlonek ZKwP mam hodowac wedlug przepisow ZKwP. Siedzisz troche w kynologii i dobrze o tym wiesz, wiec nie mow prosze, ze bedac czlonkiem ZKwP mam hodowac wedlug zasad CMKU...
Przy okazji: jestem tez czlonkiem klubu slowackiego i niemieckiego. I jak dotad nikt nie wpadl na pomysl, aby nakazywac mi robic bieg, czy niemiecki ZZL... Bo kazdy (o ile nie interesuje sie przepisami FCI) bierze to chocby na czysta logike...

Quote:
Sorry za cestinu na polskem foru, ale vsichni mi snad rozumi.
Jak nie rozumieja to beda musieli sie nauczyc... Vaclav stale mowi, ze CzW slucha sie tylko wtedy, gdy komendy wydawane sa po czesku....

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP
z Peronówki jest offline   Reply With Quote