mr. Romano Italiano - skąd żeś sie pan urwał, z kosmosu? Znaczy z pańską wiedzą o genetyce? Według en.wiki co dla mnie jest dobrym wyznacznikiem, to tych różnych wilków jest sporo.
http://en.wikipedia.org/wiki/Wolf#Su...es_of_the_wolf
Wynika z tego że w zasadzie pies to też canis lupus i możnaby go używać. A i chciałem napomknąć że jeśli idzie o róznice w genach to mój serdeczny kolega ze studiów, Chutu Mwebe Junior z Afryki genetycznie rózni się ode mnie o wiele mniej niż nawet dwa wilki oddalone o siebie ledwie o 1000 km, więc często żyjące na obszarze tej samej puszczy. Niemniej jednak zewnętrzne róznice są dużo wyraźniejsze. No ale do rzeczy. Po co ja to pisze? A no po to żeby panu szanownemu uświadomić, że jednak wilk arktyczny od wilka europejskiego może być genetycznie odległy o dajmy na to 4 miliony lat nawarstwiania się mutacji i różnicowania DNA. Teraz weśmy naszego psa domowego. Pierwsze hominidy zaczeły brać sobie jeszcze dzikie wilki do towarzystwa 400tys lat temu, ale to była raczej symbioza a nie udomowienie. Pierwsze próby domowienia wilków to około 80tys lat. Na obszarze właśnie europy, dodam, jak wskazuje zapis kopalny. Znacznie mniejsza róznica między chichuahua czy yorkiem, a wilkiem szarym niż między jednym wilkiem a drugim. A jednak nikt nie poprawia nam eksterieru wilczaków yorkami

Ehh przepraszam że się wtrąciłem w tę waszą genetyczną wojenkę ale kiedyś interesowałem się archeologią i chciałem się pochwalić, co zapamiętałem.