View Single Post
Old 01-12-2006, 11:17   #5
Monika
Junior Member

Mile ráda Vám odpovím.
Ve Finsku je chov ČSV v začátcích a populace ČSV není velká, bonitace se doposud neprováděly. Finským Klubem ČSV jsem byla požádán, zda bych do Finska letos nepřiletěla, provedla školení a několik bonitací dle českého vzoru. Jejich názory především na provádění povahového testu nejsou jednotné a dost pravděpodobně tam dojde k modifikaci, tak jako ve Švýcarsku či v Itálii..no uvidíme to bude na Finech, každopádně systém bonitace dle českého způsobu jim schvaluji.
Někdy v květnu byli do ČR importováni finskou chovatelkou 3 saarloosovi vlčáci a tak při té příležitosti přivezla další finská majitelka také 2 ČSV, která jsme zbonitovali pod hlavičkou finského klubu (zatím neoficiálně uznaného) Asi tak jako Margo pořádá soukromé bonitace, byť na ně zve oficiální rozhodčí. Není na tom nic špatného a nelegálního. Finové nepotřebují bonitaci k chovu a to že se pro ně rozhodují jim schvalujeme. Jsem rozhodčí FCI, mám aprobaci pro ČSV a pan Hartl byl jako druhý člen bonitační komise. Vzhledem k věku, není jeho cesta do Finska myslitelná a tak obě chovatelky byly doslova šťastné, že jim psy posoudil pan Hartl osobně. Celé bonitaci přihlíželi další 3 členové KCHČSV a figuranta provedl Karel Hladík.
Letos tedy do Finska nepoletím a Finové systém bonitací zvažují, probírají pro a proti a zda vůbec bude mezi chovateli a majiteli o ně zájem. Uvidíme.

Note: Pro Mistra Hanušku je pan Hartl a já .....kýmsi a kdosi
Monika jest offline   Reply With Quote