Ahoj,
Quote:
Originally Posted by Verča
Rozhodně na bonitaci sní půjdu abych věděla jak na tom je,mám jí ráda i bez uchovnění,ale mrzí mě,ľe ątěňátka nemůľe mít,z jedné strany je to nefér.Ten pejsek přece za to nemůľe.Verča.
|
Je mi jasne ze kazdemu je luto ked svojej sucke nemoze dopriat steniatka, ale na druhej strane treba sa na to pozriet aj kriticky - co so steniatkami co sa narodia? Ja kazdemu co sa zaujima o CsV bez papierov radim - chcite papieroveho. Na Slovensku napriklad ziskaju papiere prakticky vsetky stenata po uchovnenych rodicoch. Rodicia nie su uchovneni ak maju nejaku vadu, ktora neprospieva plemenu - tym padom bezpapierove CsV, hoci mozu byt uplne v poriadku, v poriadku byt nemusia. Kazdopadne ta istota je mensia ako pri stenatach po uchovnenych rodicoch. Chovanie na neuchovnenych zvieratach je podla mna nezodpovednost. Ak si niekto osvoji bezpapierove CVcko preto, aby mu dal domov, vsetka cest, ale je smutne, ked taki ludia maju psika, co nemoze byt podla pravidiel uchovneny. A taki ludia vacsinou su dost zotpovedni na to, aby na nom dalej nechovali.
Chovat na bezpapierovych zvieratach je neuplne koser este z jedneho hladiska - ludia ktori chcu CsV naozaj vacsinou chcu papierove. Co s nepapierovymi steniatkami co nenajdu majitela? Rozdate po dedine? To sa da s malymi orieskami, ale CVcko je pes ktory potrebuje socializaciu, vychovu, vycvik... To nie je pes vhodny pre babicku co ho da na retaz ku bude (pretoze bez retaze sa ho pustit neodvazi...)
A este jedna vec - ak sucke chyba P1 po uraze (nie vrodene), malo by to byt preukazatelne na rontgene, a take CVcko moze byt uchovnene (chybajuci zub po uraze je chyba krasy - na vystave s nou terno neurobite, ale v chove neprekaza, pretoze urazy vacsinou nie su dedicne ;o) Viete o tom, ci sucka zub mala alebo nie?