View Single Post
Old 17-04-2004, 15:49   #3
Jarča
Junior Member

Jarča's Avatar

Default Re: PP u československých vlčáků

Ahoj Pavle, tak mile jsi mne setřel

Tenhle příspěvko-dotaz jsem napsala především proto, abych si tak trochu ujasnila situaci, která u ČSV panuje ohledně PP. O chov jako takový (psi s PP) jsem se nikdy příliš nezajímala, a tak mi budeš muset odpustit chyby v této oblasti, studuji a tak jsem dřív raději "nakupovala" v útulku. To neznamená, že by pro mne znamenali méně než mé vysněné plemeno ČSV.

Quote:
Originally Posted by Pavel
Nevím, jaká cena Ti přijde "šílená" ? Máš pravdu v tom, že cena je závislá částečně i na tom, aby alespoň z malé části pokryla chovateli náklady s chovem. Ale skutečně jen částečně. Počítej se mnou roční náklady na chovnou fenu :............... 30.275 Kč. A to vše jsou náklady minimální.
...myslím, že člověk, který má zvíře pro to, že je chce a miluje, nepočítá náklady. To za prvé. Rozdíl vidím právě v pořizovací ceně štěněte. A řekni mi po pravdě: když studuješ na střední, na brigády chodit nemůžeš kvůli tomu, že bydlíš na zapadákově a rodiče ti peníze půjčit nemůžou, protože je sami nemají, kde vezměš naráz tolik peněz? Myslím, že podobný problém už tady jeden kluk řešil v diskuzi. Nebo mi snad chceš namluvit, že v době, kdy tvůj pes ještě žije, si budeš morbidně šetřit na nového??????

Quote:
Takže jak vidno, běžná cena štěněte ČsV, která je okolo 7-8 tisíc, není nijak přemrštěná a zcela určitě na štěňatech chovatel nevydělá.
Zháněla jsem štěně, dokonce jsem volala do chovných stanic a ptala se, nebo se dívala na internetu. Bylo to v únoru. Nejnižší cena, kterou jsem kde sehnala, byla 8.000 a šlo o chovnou stanici PŘED UZNÁNÍM. Štěňata rozhodně byla, a to i starší, která potřebovala nutně umístit do nového domova (pochybuji, že si je všechny chtěli majitelé nechat).

Quote:
Velkou roli tu hraje i psychologické hledisko, neboť zájemce, který není ochoten zaplatit za štěně řekněme 8.000 Kč zřejmě až tak po psu netouží. Cenou se tedy i částečně vyselektují seriózní zájemci od těch neseriózních.
Tak ale musím říct, že tímhle jsi asi rozesmutnil nejen mne. Chceš říct, že jedině ten, kdo za psa vysolí dostatečný prachy, je hoden ho mít a bude se o něj dostatečně starat?????????????
Tady nejde o to, kolik za psa zaplatíš během roku, protože i když peníze nemáš, tak se to postupně rozloží během celého roku a jde to nějak utáhnout. Nebo snad se má rok šetřit a pak si teprve koupit psa?????
Sama nemám na benzín do mé milované motorky, ale můj pes žere téměr výhradně syrové maso (a to dnes není levná záležitost, když nemáš známé a zrušily se nucené výseky) (podotýkám syrové, ale nemražené a čerstvé) a dostává vše, co by vůbec mohl potřebovat ke zdravému růstu.
Myslím, že láska ke psu se neměří výší finančního konta. Jestli máš opačný názor, tak je mi to opravdu líto.
A pověz, kolik znuděných zbohatlíků si koupí psa a pak se o něj nestará, nebo ho zavře do kotce a myslí si, že se na něj občas podívá a dá mu nažrat a psovi to stačí???? Myslím, že se najdou. A je jich dost. A viděla jsem i vychrtlá štěňátka (podotýkám ze to byli NO), která byla chována vysloveně na výdělek.

Quote:
Quote:
Originally Posted by Jarča
vím dobře, kolik stojí čistokrevné štěně z výborného vrhu, ovšem bez PP,
Jarčo, teď dost dobře nevím o čem mluvíš ? Jak může být štěně "čistokrevné" když nemá PP ? Jak lze prokázat, že v minulosti někdo z jeho rodičů nebo prarodičů nebyl "nečistokrevný" ?
Někdy to prokázat jde, záleží na důvodu a původu.

Quote:
Vím o několika lidech (převážně na Moravě), kteří produkují ČsV bez PP právě na zvířatech dědičně zatížených problémy, kvůli kterým buďto raději ani na bonitaci nešli, nebo při ní byli diskvalifikováni
Můžu tě ujistit, že i když jsem od Brna, nemusíš mne spojovat s podobnými lidmi.

Quote:
Quote:
Originally Posted by Jarča
...čím vyšší ty ceny jsou, tím míň je tu těch nádherných tvorů.
Takhle bych to neřekl. Spíše, čím méně odpovědně lidé k pořízení psa přistupují, tím se zvyšuje počet psů bez PP.
Když má někdo hodně peněz, tak si toho psa klidně koupí i z rozmaru. Kdo má na ježdění v mercedesu a stavění vil, tomu na pár tisícovkách zas tak nezáleží.

Víš, Pavle, já jen říkám svůj názor, nerada bych, abychom se kvůli tomu nějak nepohodli... prostě si jen ráda popovídám o věcech, které mne tak trochu bolí nebo vadí... Tenhle server je strašně moc moc moc fajn a musím za něj poděkovat. A přestože nevím skoro nic o výstavních titulech a plemenném chovu, vím toho (troufnu si to říct a snad mi to nevyčteš) dost o psech jako takových. O jejich mentalitě, lásce a vylínaných chlupech.
Děkuji ti za odpověď, jen mne některé věci co jsi napsal zamrzely.... rozhodně vím, kolik stojí veterinární péče a podobné věci, léta se mnou žil pes, který měl těžkou epilepsii. A léta jsem mu pomáhala žít důstojně. Asi je zbytečné vypisovat, kolik štěňat čévéček mne to stálo. Ale měla jsem ho ráda.

S pozdravem
Jarča
Jarča jest offline   Reply With Quote