Ahoj Pavle, tak mile jsi mne setřel
Tenhle příspěvko-dotaz jsem napsala především proto, abych si tak trochu ujasnila situaci, která u ČSV panuje ohledně PP. O chov jako takový (psi s PP) jsem se nikdy příliš nezajímala, a tak mi budeš muset odpustit chyby v této oblasti, studuji a tak jsem dřív raději "nakupovala" v útulku. To neznamená, že by pro mne znamenali méně než mé vysněné plemeno ČSV.
Quote:
Originally Posted by Pavel
Nevím, jaká cena Ti přijde "šílená" ? Máš pravdu v tom, že cena je závislá částečně i na tom, aby alespoň z malé části pokryla chovateli náklady s chovem. Ale skutečně jen částečně. Počítej se mnou roční náklady na chovnou fenu :............... 30.275 Kč. A to vše jsou náklady minimální.
|
...myslím, že člověk, který má zvíře pro to, že je chce a miluje, nepočítá náklady. To za prvé. Rozdíl vidím právě v pořizovací ceně štěněte. A řekni mi po pravdě: když studuješ na střední, na brigády chodit nemůžeš kvůli tomu, že bydlíš na zapadákově a rodiče ti peníze půjčit nemůžou, protože je sami nemají, kde vezměš naráz tolik peněz? Myslím, že podobný problém už tady jeden kluk řešil v diskuzi. Nebo mi snad chceš namluvit, že v době, kdy tvůj pes ještě žije, si budeš morbidně šetřit na nového??????
Quote:
Takže jak vidno, běžná cena štěněte ČsV, která je okolo 7-8 tisíc, není nijak přemrštěná a zcela určitě na štěňatech chovatel nevydělá.
|
Zháněla jsem štěně, dokonce jsem volala do chovných stanic a ptala se, nebo se dívala na internetu. Bylo to v únoru. Nejnižší cena, kterou jsem kde sehnala, byla 8.000 a šlo o chovnou stanici PŘED UZNÁNÍM. Štěňata rozhodně byla, a to i starší, která potřebovala nutně umístit do nového domova (pochybuji, že si je všechny chtěli majitelé nechat).
Quote:
Velkou roli tu hraje i psychologické hledisko, neboť zájemce, který není ochoten zaplatit za štěně řekněme 8.000 Kč zřejmě až tak po psu netouží. Cenou se tedy i částečně vyselektují seriózní zájemci od těch neseriózních.
|
Tak ale musím říct, že tímhle jsi asi rozesmutnil nejen mne.
Chceš říct, že jedině ten, kdo za psa vysolí dostatečný prachy, je hoden ho mít a bude se o něj dostatečně starat?????????????
Tady nejde o to, kolik za psa zaplatíš během roku, protože i když peníze nemáš, tak se to postupně rozloží během celého roku a jde to nějak utáhnout. Nebo snad se má rok šetřit a pak si teprve koupit psa?????
Sama nemám na benzín do mé milované motorky, ale můj pes žere téměr výhradně syrové maso (a to dnes není levná záležitost, když nemáš známé a zrušily se nucené výseky) (podotýkám syrové, ale nemražené a čerstvé) a dostává vše, co by vůbec mohl potřebovat ke zdravému růstu.
Myslím, že láska ke psu se neměří výší finančního konta. Jestli máš opačný názor, tak je mi to opravdu líto.
A pověz, kolik znuděných zbohatlíků si koupí psa a pak se o něj nestará, nebo ho zavře do kotce a myslí si, že se na něj občas podívá a dá mu nažrat a psovi to stačí???? Myslím, že se najdou. A je jich dost. A viděla jsem i vychrtlá štěňátka (podotýkám ze to byli NO), která byla chována vysloveně na výdělek.
Quote:
Quote:
Originally Posted by Jarča
vím dobře, kolik stojí čistokrevné štěně z výborného vrhu, ovšem bez PP,
|
Jarčo, teď dost dobře nevím o čem mluvíš ? Jak může být štěně "čistokrevné" když nemá PP ? Jak lze prokázat, že v minulosti někdo z jeho rodičů nebo prarodičů nebyl "nečistokrevný" ?
|
Někdy to prokázat jde, záleží na důvodu a původu.
Quote:
Vím o několika lidech (převážně na Moravě), kteří produkují ČsV bez PP právě na zvířatech dědičně zatížených problémy, kvůli kterým buďto raději ani na bonitaci nešli, nebo při ní byli diskvalifikováni
|
Můžu tě ujistit, že i když jsem od Brna, nemusíš mne spojovat s podobnými lidmi.
Quote:
Quote:
Originally Posted by Jarča
...čím vyšší ty ceny jsou, tím míň je tu těch nádherných tvorů.
|
Takhle bych to neřekl. Spíše, čím méně odpovědně lidé k pořízení psa přistupují, tím se zvyšuje počet psů bez PP.
|
Když má někdo hodně peněz, tak si toho psa klidně koupí i z rozmaru. Kdo má na ježdění v mercedesu a stavění vil, tomu na pár tisícovkách zas tak nezáleží.
Víš, Pavle, já jen říkám svůj názor, nerada bych, abychom se kvůli tomu nějak nepohodli... prostě si jen ráda popovídám o věcech, které mne tak trochu bolí nebo vadí... Tenhle server je strašně moc moc moc fajn a musím za něj poděkovat. A přestože nevím skoro nic o výstavních titulech a plemenném chovu, vím toho (troufnu si to říct a snad mi to nevyčteš) dost o psech jako takových. O jejich mentalitě, lásce a vylínaných chlupech.
Děkuji ti za odpověď, jen mne některé věci co jsi napsal zamrzely.... rozhodně vím, kolik stojí veterinární péče a podobné věci, léta se mnou žil pes, který měl těžkou epilepsii. A léta jsem mu pomáhala žít důstojně. Asi je zbytečné vypisovat, kolik štěňat čévéček mne to stálo. Ale měla jsem ho ráda.
S pozdravem
Jarča