View Single Post
Old 12-02-2007, 12:42   #11
Konrad:)
Member

Konrad:)'s Avatar

Send a message via Skype™ to Konrad:)

Quote:
Originally Posted by Rona
Czy ktoś może mi wytłumaczyć czy np. zła jakość futra może aż tak wpłynąć na ocenę sędziego aby doskonałą ocenę zmienić na b. dobrą lub dobrą?
Na mój babski rozum: pies doskonały nawet wtedy, gdy zmienia szatę, pozostaje psem doskonałym ! Może nie zająć „lokatowego” miejsca lub zostać sklasyfikowanym na końcu stawki ,ale z oceną doskonałą .
Łysy wilczak wygląda dosyć „kostropato” – fakt, ale wypada mu tylko sierść, a nie zęby , nie zmienia się jego budowa, proporcje ciała ( choć im więcej sierści, tym pies pozornie krótszy), linia grzbietu, kątowanie, czy ruch. To tak jak z przystojnym facetem – nawet jak ma podbite oko – to nadal jest niczego sobie!

Zakładam, że skoro dla mnie prawie-laika jest to oczywiste, to każdy spec od rasy taką wiedzę także posiada.
I trudno znaleźć uzasadnienie, dlaczego ten sam sędzia raz daje psu ocenę doskonałą, a innym razem ocenia go na „bardzo dobrze”.

Chyba, że przyjmiemy aksjomat Gagi: każdy wilczak musi kiedyś załapać „bardzo dobrą”. Tak jest i koniec kropka!
A czy sędziowie pamiętają psy i ich lokaty ? – hmmm… przydałby się mały eksperyment – wystawa na której wilczaki prezentowane byłyby incognito przez zawodowych handlerów – to by był dopiero egzamin „na sędziego”!

A teraz ja, Krzysiek. Przepraszam, że zajmę Waszą uwagę problemem, który dotknął mnie osobiście. Na swoje usprawiedliwienie mam:
- zmęczenie podróżą,
- małą aktywność przy robieniu zakupów (co w środowisku Pań zapewne będzie okolicznością obciążającą, ale liczę na wyrozumiałość Panów), więc pewnych określeń nie mam okazji zbyt często używać,
- fakt, że nie lubię cielęciny.

Zapytacie dlaczego o tym piszę ? Otóż użyłem wyrazu „cielencinką” zamiast „cielęcinką” – a chodzi o ten sam kawałek mięsa. Mea culpa; chyba pora umierać, a żal …..