View Single Post
Old 13-02-2007, 16:49   #50
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Send Message via Gadu Gadu to Gaga

A ja sobie wroce do tematu :P
Dla mnie dobra hodowla musi spelniac kilka warunkow:
- psy miekszkaja w ludzmi w domu
- bez wzgledu na ilosc psow hodowca sobie z kazdym radzi. nie musi prowadzic zoo (jeden biega reszta w klatkach)
- szczeniaki sa odchowywane w domu (zadna szopa, warsztat czy inna stodola)
- suka hodowlana jest normalnie towarzyczaca suka w zyciu ludzi a nie maszynka do rodzenia (ale to poniekad wynika z pkt 1)
- suka jest przebadana, przynajmniej pod katem HD
- podobnie reproduktor wybrany do owej suki
- z przyszlymi wlascicielami kontakt nie ogranicza sie do kilku pytan zadanych tydzien przed oddaniem szczeniaka (bez wzgledu na wiek owego)

Oczywiscie skutkuje to tym, ze dostaniemy NORMALNEGO psychicznie szczeniaka i potencjalnie zdrowego (potencjalnie, bo wszystkiego przewidziec sie nie da).

a pozniej

- ze wszystkim mozna sie do hodowcy zwrocic bo interesuje sie on losem szczeniat
- mozna liczyc na uczciwe i krytycze spojrzenie i ew. uwagi, porady itp

Pewnie o czyms zapomnialam ale i tak to wszystko sie sklada na stosunek hodowcy do psa.
Aby to sprawdzic nie trzeba wiedzy tajemnej, wystarczy umowic sie na wizyte albo spotkanie gdzies przy okazji wystawy np. Poobserwowac samemu i zobaczyc na wlasne oczy jak zachowuja sie.wygladaja psy z danej hodowli. Jaki stosunek do tych psow maja wlasciciele - hodowcy - w sytuacji np spaceru

W dobie internetu posprawdzac wyniki badan HD u psow z danej hodowli..

Dla mnie to sa najwazniejsze rzeczy, na ktore zwracam uwage

Kupujac samochod (jako dobro luksusowe) zazwyczaj zbieramy informacje, pytamy innych uzytkownikow danej marki o opinie, sledzimy fora, jedziemy na jazde probna itp... nie widze powodu dlaczego psa mielibysmy traktowac gorzej niz kupe metalu i nie prezygotowac sie rzetelnie do wlasciwego wyboru

Co zreszta, jak widze zaczyna wlasnie robic autorka tematu

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。
Gaga jest offline   Reply With Quote