Ahoj Jarco,
Quote:
predem se ti musím omluvit a na pravou míru dát to, ze muj predchozí príspevek nebyl urcen Suuve ale tobe, nepodívala jsem se porádne na jméno
|
To nic. Byl to muj prvni prispevek a abych pravdu rekla, vzhledem k tomu, ze s vychovou CSV nemam zkusenosti, mela jsem trochu trému napsat do fora. I ja potrebuji rady a myslim, ze jeste dlouho potrebovat budu. Monkeyho jak roste pomalu objevuji a nez dospeje budu s nim mit jiste jeste spoustu milych i nemilych prekvapeni. Tak jsem si myslela, ze jsem to asi prehnala radit nekomu, kdyz sama casto potrebuji rady, ale ted mam radost, ze i ja se mohu zapojit do diskuse.
Quote:
bohuzel ted nemám moc cas, ale ješte se ti ozvu, ráda si o nich popovídám a nechám si poradit - máš jiste plno zkušeností, nerada objevuji Ameriku, kdyz to prede mnou udelali jiní. Já osobne si ráda nechám poradit. Nechci si Vlcka pokazit
|
Tak to ja také ne, ale rady Ti bohuzel davat nemohu. Jsme na tom stejne. Mame stenatka ve stejném veku (Monkeymu je dnes 7 mesicu) a obe s CSV zaciname. Proto se s Tebou mohu jen podelit o mé nazory, rady které dostanu od zkusenych chovatelu a vlastnich zkusenosti, které ovsem ziskavam v prubehu vychovy. Mela jsem v mem zivote sice uz tri psi, mezi nimi nemeckého ovcaka, ale s prichodem Monkeym jsem uvedomila, ze i kdyz jsem si myslela, ze o psech neco vim, to co jsem vedela bylo minimum a navic jsem zjistila, ze jsem delala z nevedomosti spoutu casto uz nenapravitelnych chyb, kterych se ted snazim tak jako Ty vyvarovat. Tak se ted ucim vsechno znovu. I ja casto potrebuji radu a priznam, ze jsem rada, nejen ze tento server existuje, ale ze existuji kamaradi a zaroven odbornici, kteri tu dobrou radu maji vzdy po ruce.
Quote:
I kdyz je muj pes velice divoký a temperamentní, dá se zvládnout. Ale pro mé rodice je to práve ten malý ubohý pejsánek, kterému hodne vecí odpustí. Pokud nejsem doma, rodice mi druhý den zalují co všechno stacil provést. A otec mi tvrdí, ze se lidí stále bojí. Sama vím, ze to není pravda. Pes si z otce proste bud delá srandu, a nebo se spíš necítí dostatecne v bezpecí. Ale pokud ho otec chlácholí predem, je to jasné. Já nevím, nic kloudného z táty nevypácím.
|
Tohle je kamen urazu. Jak uz jsem psala v mem prispevku. Neni takovy problém vychovat nebo prevychovat psa, opravdovy problém je predelat "mysleni nebo zvyky cloveka". Na to se musi pomalu a s obrovskou trpelivosti. V prvni rade clovek musi byt k sobe uprimny a sam si uvedomit, ze dela chybu. No a to je prave ten orisek. Kolik lidi dokaze byt sebekritickych? Tech je velmi malo. Vetsinou se snazi prenest chybu na druhé a teprve kdyz dojde k prusvihu zjisti, ze chyba nebyla v druhych, ale pochazela od nich. Jsou vsak i takovy a je jich dost, kteri pres nesnaze ve kterych se ocitnou nikdy nepriznaji vlastni chybu a naopak budou se citit ukrivdeni. Tohle se tyka vice mene pracovniho nebo kamaradského vztahu. Pokud je to clen rodiny, ktery upozornuje na chybu jineho clena rodiny nebo nedej buh rodice, je to jeste horsi. V teto situaci by bylo potreba, aby je na chybu upozornil a zaroven jim vysvetlil jak se psem jednat nestranny odbornik. Tady bych Ti radila vysvetlit vsechno nekomu, kdo CSV rozumi a kdo bude ochoten bud prijit k Tobe nebo zarangovat situaci, kde budes se svymi rodici a jako nahodou se s nim sejdes. On uz najde zpusob jak jim to vysvetlit. Je to zpusob urcité diplomacie, ale ve spouste pripadu to pomuze.
Quote:
Takze bych ted spíš potrebovala knízku "Jak vycvicit rodice". Plánuji tátu odchytit a vázne si s ním promluvit (uz potretí), víc proste udelat nemuzu. Štve mne to.
|
Nevim sice jestli na ceském internetu existuje program na preklady clanku, ale pokud ano, tady je adresa na knizku "Jak vychovat sveho pana":
http://www.fancypawseurope.com/chap12.htm Je napsana v anglictine a ve francouztine, ale jsou v ni kapitoly, které se vztahuji primo na Tvuj problém. Kdyby si to precetli, i to by myslim pomohlo.
Jinak s tou bojacnosti se to u nas stale opakuje. Monkey ma periody, kdy se neboji niceho a pak najednou se stane znovu ustrasenym. Ale trva to tak ctvrt hodiny a pak se uklidni. Jsou ale situace, kdy se dostane do kontaktu s pro nej jeste neznamym hlukem. V tom pripade panikuje. Tuhle slysel hluk igelitoveho pytle. Uskocil tak necekanou rychlosti, ze mi skoro vykloubil ruku. V techto pripadech zustavam na miste dokud se neuklidni. S hluky, které zna, nemam problém, ale situaci, kdy se dostane do styku s dalsimi jeste nepoznanymi hluky bude urcite jeste mnoho.
S hlazenim cizimi lidmi mam take problém. Monkey se sice lidi neboji a za normalnich okolnosti se necha hladit, problém je vsak v tom, ze ho lide hladi bez dovoleni a casto i ze zadu. A tohle v situaci, kdy se pes neceho boji muze byt nebezpecné. Myslim, ze by nebylo na skodu otevrit téma tykajici se hlazeni psa cizimi lidmi.
Preji Ti brzké uzdraveni a Vam obema hezky den
Ali